A franciák és a németek közösen lépnek fel az adóelkerülő amerikaiakkal szemben

A francia pénzügyminiszter szerint biztosítani kell, hogy az európai vállalkozások ne kerüljenek versenyhátrányba.

Franciaország és Németország más partnereikkel közös munkába kezdtek, hogy felszámolják azokat a kiskapukat, melyek lehetővé teszik a jelenleg alkalmazott „adóoptimalizálási” trükköket az olyan nem európai technológiai nagyvállalatok, mint az Alphabet, a Facebook vagy az Amazon számára, akik e lépésekkel egyúttal hátrányba is hozzák az európai cégeket – jelentette a Bloomberg hírügynökség.

Hirdetés

A tudósítás szerint Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter egy pénteki interjújában jelentette be, hogy az Európai Unió szeptemberben Tallinnban tartandó tanácskozásán olyan „egyszerű szabályokra” tesz javaslatot, melyek a „valódi adóztatást” célozzák. A miniszter szerint Európa túl lassú, nem védi gazdasági érdekeit, holott a nagy versenytársak – Kína, az USA – e téren igen aktívak.

Mindez összhangban van azzal az elmúlt években megjelent trenddel, melynek keretében az Európai Bizottság igyekszik fellépni az adóelkerülés ellen – kirívó példája volt ennek, amikor tavaly az Apple-t kötelezték arra, hogy fizesse meg az elmaradt adót az ír költségvetés számára. (A határozattal sem az Apple, sem Írország nem ért egyet.)

Ezzel párhuzamosan a nemrég megválasztott francia elnök, Emmanuel Macron programjának is kiemelt pontja, hogy a hazai vállalatok versenyképességét többek között adóreformmal is támogassák, és erre felszólították az eurózóna többi tagállamát is, a végső cél pedig a vállalati adóztatás teljes harmonizálása az EU-ban (többek között a jelenlegi szint jelentős csökkentése).

Azóta történt

Előzmények