Az Acer a világ a legnagyobb notebookgyártója

Az Acer régóta hangoztatott ambíciója volt, hogy a világ legnagyobb notebookgyártójává váljon. Gianfranco Lanci vezérigazgató a vállalat másfél évvel ezelőtt Budapesten megrendezett világkonferenciáján még úgy számolt, hogy ezt a célt 2011-re tudják elérni. Mint kiderült: nem mert elég nagyot álmodni.

Hirdetés

A cég ugyanis tegnap bejelentette: a Gartner piackutató egyelőre nem publikált, előzetes adatai szerint már az idei első negyedévben – 19,4 százalékos részesedés megszerzésével – sikerült megelőzniük a noteszgéppiacot évek óta vezető Hewlett-Packardot. Az Acer laptopforgalma az egy évvel korábbihoz képest 54,5 százalékkal nőtt. „Nem vártuk ilyen korán, de nagyon örülünk neki” – kommentálta a hírt J.T. Vang, a tajvani PC-gyártó elnöke.

Aki erről Tajpejben, a cége első negyedéves gyorsjelentésének közzététele kapcsán tartott sajtótájékoztatón beszélt. Az év első három hónapjában az árbevétel 162,9 milliárd tajvani dollár (5,16 milliárd USD), a nettó nyereség pedig 3,29 milliárd tajvani dollár (104 millió USD) volt. Mindkét mutató jobb az elemzők által prognosztizáltnál, az utóbbi 63 százalékot emelkedett éves összehasonlításban.

Vang azt várja, hogy a HP a volumen növelése érdekében új piacokon jelenik majd meg netbookjaival, de ennek ellenére az Acer 2010 egészében is megőrzi újonnan megszerzett vezető pozícióját a notebookszegmensben. A vállalat úgy számol, hogy a második negyedévben körülbelül 10 százalékkal több készüléket ad el, mint az elsőben, és az idén változatlanul 42–45 millió gép forgalmazását tervezi.

Vang szerint a cég 2012-re nemcsak a noteszgépek szegmenségben, de a teljes PC-piacon is a világ legnagyobb gyártójává avanzsál. Ettől egyelőre igen messze van: az IDC április közepén publikált adatai szerint az első negyedévben a HP részesedése a globális piacon 19,7 százalék volt, míg az Aceré 13,6, a Dellé pedig 13,3.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer
  • HP

Azóta történt

Előzmények