A megbízható Wikipediát úgy hívják: Veropedia

Hirdetés

Az internet egyik legszimpatikusabb, legértelmesebb vállalkozása a Wikipedia, ám ahogy népszerűsége nőtt, anyaga duzzadt, mind több támadás érte cikkeinek tartalma miatt: hol a szemléletet, hol a tartalmak pontosságát bírálták mind hevesebben. E viták eredményeképpen árnyaltabbá vált az online lexikonról, enciklopédiáról való gondolkodás, s úgy tűnik, mára lassanként minden és mindenki megtalálja a helyét, s az internet hozta egyik nagyszerű közösségi szellemi produktum helyzete stabilizálódik.

A legnagyobb kincs, amit ez a kezdeményezés hozott, az maga a wiki-szoftver elterjesztése, s ma már számtalan csoport, cég, magánember használja fel, és a Wikipedia kapcsán felmerült problémák is ebben a keretben oldódnak meg. A lexikon bizonyos szócikkeinek szellemiségével elégedetlenek (ezek a gondok leginkább a humán területek kapcsán merültek fel: például az abortusz, a nácizmus története stb.) hosszas (és terméketlen) viták után lassan rájönnek, hogy nem kell az egymásnak ellentmondó értelmezéseket versenyeztetve folyton átírogatni a szócikkeket, hanem ha karakterisztikusan más a gondolkodásuk, mint a Wikipedia önkénteseinek általában, akkor el kell indítani egy másik wikit (például a Conservapedia), ahol az ő véleményük tükröződik – ahogyan ez a hagyományos lexikonok esetében is gyakran így van.

A pontatlanságot érintő vádakra is született válasz. Larry Sanger, a Wikipedia egyik alapítója tavaly indította el a Citizendiumot, melyet már nem lehet anonim módon szerkeszteni, s a szócikkek létrehozását elsősorban az adott terület szakértőire bízzák.

A Citizendium nyilvánvalóan pontosabb szócikkeket hoz létre, ám így elveszik a közösségi funkció, illetve az a hatalmas, lelkes önkéntes bázis, ami a lényegét adja a Wikipediának. Ennek elkerülésére jött létre nemrég a Veropedia nevű vállalkozás, mely egy öszvér megoldással kívánja a fennmaradó problémákat megoldani – első ránézésre meglehetősen jó esélyekkel.

A Veropedia, mint a neve is sugallja, azokat a Wikipedia-szócikkeket gyűjti össze, amelyek hitelességéről meggyőződtek a szakértők. A Veropedia oldalain nem folyik szerkesztés, csak hitelesítés, ezért például, ha egy verifikálásra feltöltött cikkben hibákat találnak, akkor azokat továbbra is a Wikipedia oldalain kell javítani, s így a végleges, elfogadott változat a Wikipediában is megjelenik, tehát a Veropedia egyszersmind a Wikipedia megbízhatóságát is javítja. Az új, válogatott anyagot tartalmazó lexikon munkatársait a Wikipedia megbízhatónak és hozzáértőnek bizonyult szerkesztői, írói közül választják ki, továbbra is fenntartva a kapcsolatot a két vállalkozás között, sarkallva ugyanakkor a Wikipedia önkénteseit, hogy igyekezzenek bekerülni az elit csapatba. Mint ismertetőjükben elmondják, fokozottan ügyelnek a szerzői jogokra, ezért csak nagy körültekintéssel válogatnak például képeket. A Veropedia oldalain – hogy az anyagi hátteret biztosítsák – szolid mértékű reklámtartalmak is megjelennek.

Reményteljes vállalkozás. Ezzel az új taggal bővülve Wikipedia-család, úgy tűnik, egyelőre képes lesz megoldani problémáit.

Azóta történt

Előzmények