A Google autóitól megbolondulnak az emberek

Az SXSW konferencián tartott előadást a Google önvezető autó projektjének igazgatója, Chris Urmson, aki sok érdekes fedélzeti felvétellel készült beszédére: bemutatott számos olyan helyzetet, amivel egy átlagos sofőr valószínűleg egész életében nem találkozik, hiszen a szürreális reakciókat a vállalat speciális gépjárműveinek látványa váltotta ki.

Hirdetés

Urmson arról is beszélt, hogy nem elég jónak lenni az autókat irányító szoftvernek, sokkal jobban kell teljesítenie ahhoz, hogy a közvélemény elfogadja a technológia létjogosultságát. A statisztikák szerint már most kevesebb balesetben érintettek a Google autói az emberi vezetőknél, de ez részben annak is köszönhető, hogy nem dobták azonnal mély vízbe a mesterséges intelligenciát: fokozatosan vállalnak be egyre nehezebb útvonalakat és körülményeket a mérnökök.

Február derekán az éppen automatikus módban közlekedő google-féle Lexus egy városi busznak ütközött, amikor egy furcsa manővert hajtott végre kanyarodás előtt. Urmson ezzel kapcsolatban csak néhány fotót mutatott, pedig olvasóink fantáziáját megmozgatta az eset, nagyon vártuk mi is a fedélzeti kamerák által rögzített mozgóképeket. Ezeket egyelőre nem hozta nyilvánosságra a vállalat, viszont a közlekedési társaság menetrend szerinti járatán is voltak szép számmal kamerák, ezek is megörökítették a balesetet. Ez látható néhány fotó kíséretében az alábbi videón.

Azóta történt

Előzmények