A filmek rajongói feliratai illegálisak Hollandiában

Az amszterdami bíróság a jogvédő szervezetnek adott igazat, feliratokat készíteni kizárólag a jogtulajdonos engedélyével szabad.

Meghökkentő eredményt ért el a holland jogvédő szervezet, a BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) a bíróságon, amelyik jogszerűtlennek minősíette a rajongói feliratokat. A szervezet együttműködik a holland tartalomgyártókkal, elsősorban szerzői jogsértések ellen lépnek fel. A BREIN legnagyobb sikerei közé tartozik, hogy a helyi internetszolgáltatóknak blokkolniuk kell a The Pirate Bay torrentoldalt.

Hirdetés

A nem hivatalos feliratokkal kapcsolatban most a holland bíróságnak arról kellett ítéletet hoznia, hogy kizárólagos joga-e a jogtulajdonosnak ezek elkészítése, illetve hogy mi a helyzet azokkal, akik saját maguk készítenek feliratokat a filmekhez, sorozatokhoz.

Az amszterdami kerületi bíróság mindkét kérdésben a BREIN javára döntött, vagyis kimondta, hogy feliratot készíteni kizárólag a jogtulajdonosok írásos hozzájárulásával lehet, aki ennek hiányában publikál, az jogsértést követ el. A jogvédő szervezet vezetője, Tim Kuik a határozat nyomán azt nyilatkozta, "jó néhány, magát release teamnek nevező csapat készít film- és sorozat-feliratokat illegális forrásból a holland piacra. A bírósági döntés értelmében ezek is illegális tevékenységnek minősülnek."

Mindezek fényében a BREIN továbbra is elkötelezett amellett, hogy az engedély nélkül lehívásra elérhetővé tett tartalmak mellett a feliratokat is töröltesse az internetről, amit a bíróság döntése lényegesen egyszerűbbé tesz a jövőben.

A történet azért is szomorú, mert így azok a fogyasztók, akik egyébként megvásárolják a tartalmakat, nem férhetnek majd hozzá az anyanyelvi feliratokhoz mindaddig, míg a jogtulajdonos nem egyezik bele, vagy nem gyártat hivatalos szövegezést.

Azóta történt

Előzmények