A digitális felzárkóztatást tűzte zászlajára a Google

Már kétmillió ember készségeinek fejlesztését vállalták be, ennek részeként indult el ingyenes online tanfolyamuk, a Digital Workshop is.

A digitális készségek hiánya az Európai Unió (főleg a közép-európai országok) egyik legégetőbb problémája annak ellenére, hogy szeretjük azt gondolni, magánemberként már egész jól használjuk az internetet. Ha a céget kell képviselni az online térben, gondolatban sem ilyen rózsás a helyzet. Az Európai Bizottság jelentése szerint az unió lakosságának 47 százaléka még mindig nem rendelkezik a megfelelő digitális ismeretekkel, pedig néhány éven belül eljutunk oda, hogy a munkakörök 90 százaléka igényli majd ezeket.

Hirdetés

A Digital Economy and Society Index alapján Magyarország a 28 tagállam közül mindössze a huszadik helyen áll a társadalom digitális készségei, a vállalkozások digitalizáltsága, az internethozzáférés és a digitális közszolgáltatások tekintetében. Majdnem utolsók (26.) vagyunk a digitális technológiák integráltsága szempontjából is, tehát van hova fejlődni. Ebben segít az a frissen bejelentett Google tanfolyam, ami a Digital Workshop elnevezést kapta.

Egyszerű, világos, közérthető
Egyszerű, világos, közérthető [+]

A hazai kkv szektor mindössze 64 százaléka rendelkezik saját weboldallal, míg az EU 15 átlag 79 százalék, és csak 26 százalék használja a közösségi oldalakat, míg az EU 15-ök kis- és középvállalkozásainak 43 százaléka él a kínálkozó lehetőségekkel. Ennek egyik fő oka, hogy nincs elég szakember a tudományos, technológiai, matematikai és mérnöktudományi (STEM) területeken. Az ilyen végzettségű szakemberek számában is nagy a lemaradásunk, az EU 28 tagországa közül 26. helyen áll Magyarország.

A bejelentésen ott volt Dr. Szabó László (Külgazdasági és Külügyminisztérium, parlamenti államtitkár) aki szintén fontosnak tartja a digitális fejlődést, és az export egyik legjobb eszközének tartja az internetes kereskedelmet
A bejelentésen ott volt Dr. Szabó László (Külgazdasági és Külügyminisztérium, parlamenti államtitkár) aki szintén fontosnak tartja a digitális fejlődést, és az export egyik legjobb eszközének tartja az internetes kereskedelmet (forrás: Google) [+]

A Google kezdeményezése a digitalworkshop-hu.withgoogle.com oldalon érhető el, ahol 23 kurzus 89 modullal várja a tanulni vágyókat. Összesen 8 órányi videós oktatóanyag érhető el az oldalon angol nyelven és magyar felirattal. Ezek összetettsége és kihívási szintje változó, az internetes lehetőségekkel most ismerkedők és a digitális világban otthonosan mozgók is megtalálják a számukra hasznos anyagokat. A leckék végén feleletválasztós kvízeket tölthetnek ki a látogatók, ezzel ellenőrizve az elsajátított tudás mértékét. Mivel az elérhető eszközök és úgy általában a digitális világ a mai napig rohamléptékben fejlődik, ezért várhatóan a tananyagok időről-időre megújulnak majd.

Plecsnik is gyűjthetők
Plecsnik is gyűjthetők [+]

A Google tavaly azt vállalta, hogy partnereivel közösen 2016 végéig egymillió európai számára biztosít digitális készségeket fejlesztő, ingyenes képzéseket, illetve azt, hogy az eddigi törekvések mellett további 25 millió eurót invesztál ez irányú programjainak bővítésébe. A 2015-ös vállalást idén megduplázta a vállalat, tehát 2017 végéig kétmillió európai számára biztosítják a képzést. Ez nem korlátozódik a Digital Workshop eredményeire, az online tanfolyam csak egy részét képezi a Google Growth Engine kezdeményezésnek.

Azóta történt

Előzmények