2010-ig tart ki a PC-piac két számjegyű növekedése

Idén és jövőre még két számjegyű növekedés várható a teljes PC-piacon, és bár a lassulás folyamatos, négy év múlva csaknem 430 millió asztali számítógépet, x86-os szervert, noteszgépet és ultrahordozható számítógépet szállítanak majd le a gyártók, derül ki az IDC piackutató napokban kiadott előrejelzéséből.

A kedvezőtlen világgazdasági folyamatok ellenére az aktuális prognózis szerint idén 12,8 százalékkal több számítógép kelhet el, mint tavaly – ez világszinten összesen 302 millió gépet takar, ebből 136,3 millió lesz noteszgép, a maradék 165,7 millió asztali számítógép vagy x86-alapú szerver. Az IDC 2012-ig folyamatosan lassuló növekedést jelez mindegyik szegmensben, így jövőre már csak 11,1, két év múlva 9,7, 2011-ben 8,3 végül 2012-ben már csak 7 százalékos bővülésre számít a piackutatócég.

„Továbbra is az olcsó noteszgépek jelentik a PC-piac növekedésének legfőbb mozgatórugóját” – nyilatkozta az elemzőcég illetékese a számokat értékelve. „Egyre több vásárló tekint úgy a noteszgépekre, mint az életvitelükhöz elengedhetetlenül szükséges, kommunikációs és információszerzési célt szolgáló berendezésekre. Úgy gondoljuk évek múlva is ez fogja meghatározni a piac bővülését és a PC-penetráció növekedését” – tette hozzá a szakember.

Az asztali megoldásoknál általában drágább hordozható gépek folyamatos térnyerésének köszönhetően évről évre nőhet a teljes piaci érték: idén mintegy 280 milliárd dollár értékben kelhetnek el számítógépek, 2012-re pedig meghaladhatja a 330 milliárd dollárt a teljes pénzügyi forgalom, jósolja az IDC friss kimutatása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IDC

Azóta történt

Előzmények