1892. július 12.

A New York állambeli Irvingtonban 72 éves korában elhunyt Cyrus West Field amerikai üzletember, befektető, aki más vállalkozókkal együtt megalapította az Atlantic Telegraph Companyt. Ez a társaság fektette le 1858-ban az első távírókábelt az Atlanti-óceán fenekére, így teremtve összeköttetést Írország és Új-Fundland között.

Hirdetés

Field

atlanti távíró

Azóta történt

  • 1937. július 20.

    Rómában elhunyt Guglielmo Marconi olasz fizikus és mérnök, akit a közvélekedés máig a drótnélküli távíró feltalálójának tart, és aki 1909-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat Karl Ferdinand Braunnal együtt. Marconi elsőségét már korában is többen vitatták, köztük Nikola Tesla is, akinél Marconi asszisztensként dolgozott. Tesla panasza nyomán indult meg az egyik leghíresebb szabadalmi per.

  • 1866. július 27.

    Miután háromszor kudarcba fulladt a projekt, a Cyrus West Field vezette vállalkozás végre sikeresen lefekteti az első, tartósan működőképes transzatlanti távírókábelt. A 2700 kilométer hosszú Atlantic Cable az írországi Valentiát és az új-fundlandi Heart’s Contentet kötötte össze. A kábel közel száz éven át működött, és sokan ezt tekintik az információs korszak kezdetének.

  • 1858. augusztus 5.

    Befejeződik az első óceán alatti távíróvezeték lefektetése. Az Írország nyugati partjától az új-fundlandi Heart's Contentig húzódó transzatlanti kábelen továbbított első üzenetet – egy idézetet Lukács evangéliumából – tíz nappal később Viktória angol királynő küldte James Buchanan amerikai elnöknek. A vezeték kérészéletű volt, már szeptemberben tönkrement, jóval ellenállóbb anyagokból készült utódját csak 1866-ban állították üzembe.

  • 1875. október 19.

    Párizsban elhunyt Charles Wheatstone angol fizikus és feltaláló. Igen sok területen működött, ő alkotta meg többek között a concertina nevű harmonikát, a sztereoszkópot, a Playfair-rejtjelet, illetve a nevét viselő Wheatstone-hidat. Egyik fontos munkája a William Cooke-kal közösen megépített elektromos távíró, amelynél bevezették a lyukszalag használatát, ami később a számítástechnikában kapott fontos szerepet.

Előzmények

  • 1783. május 22.

    Wittingtonban (Lancashire, Nagy-Britannia) megszületett William Sturgeon, aki 1825-ben szabadalmaztatta az elektromágnest. Ez a később hallatlan fontossá vált eszköz tette lehetővé például a telegráf megalkotását.

  • 1865. május 17.

    A Párizsban tartott első nemzetközi távközlési kongresszuson megalakul a Nemzetközi Távíró Egyesület (International Telegraph Union), mely később Nemzetközi Távközlési Egyesületre (International Telecommunication Union) módosította elnevezését. A ma már az ENSZ fennhatósága alatt működő szervezet legfontosabb feladata a távközlési szabványok és szabályozások, illetve fejlesztések koordinálása.

  • 1791. április 27.

    Az USA Massachusetts államában, Charlestownban megszületett Samuel Finley Breese Morse amerikai festőművész, akinek a nevét a világ azonban az általa feltalált távíró, illetve az üzenetek kódolására kifejlesztett kódrendszer miatt ismerte meg. A Morse-kódot bizonyos esetekben a mai napig használják.

  • 1865. március 29.

    Szentesen megszületett Pollák Antal, a gyorstávíró feltalálója. Korán elhunyt munkatársával, Virág Józseffel 1899-re készültek el a forradalminak nevezhető eszközzel, melynek elterjedését számtalan balszerencsés körülmény gátolta – talán legfőképp az, hogy a folyóírás továbbítására is alkalmas, a továbbfejlesztve akár képközvetítőként is használható távíró információátadási sebességére még sokáig nem volt igény.