A nyomtatód alapján megtalál a rendőrség

A jogvédő tevékenységéről ismert Electronic Frontier Foundation (EFF) felhívta az Európai Unió bel- és igazságügyi biztosának, Franco Frattininek a figyelmét, hogy a nyomtatógyártók által használt azonosítási rendszer véleményük szerint sérti az uniós jogszabályokat.

Ezt a nyomkövetésre alkalmas technológiát – az EFF ismertetője alapján készült leírása egy korábbi cikkünkben található – a legtöbb népszerű és keresett márkánál alkalmazzák a cégek, többek között a Brother, a Canon, a Xerox és a HP is. A színes lézer- és fotónyomtatók egy szabad szemmel láthatatlan jelzést helyeznek el a kinyomtatott dokumentumokban, melynek alapján később azonosítani lehet a készüléket. (Hogy mely márkák mely típusaiba építették bele ezt az eszközt, azt megtudhatjuk az EFF honlapjáról, ahol az általuk megvizsgált nyomtató listája és ezek értékelése található.) Eredeti célja ennek az intézkedésnek a hamisítványok készítőinek felderítése, ám az EFF most arra hívja fel a figyelmet – már sokadszorra, hiszen évek óta kifejezik ez ügyben aggályaikat –, hogy ezekkel az információkkal az állami, kormányzati szervek visszaélhetnek, a gyakorlat sérti a személyiségi jogokat.

Frattini az ügyre írásban reagált, s kifejtette, hogy ő is úgy véli, ez a módszer súlyosan sérti a magánélet és a személyes adatok védelmét garantáló európai rendelkezéseket.

Danny O'Brien, az EFF koordinátora Registernek elmondta azt is, hogy a dokumentumok általi azonosítás kivételesen hatékony fegyvert ad az autokratikus berendezkedésű országok vezetőinek kezébe, például e rendszer segítségével könnyebb megtalálni és elhallgattatni a kínai másként gondolkodókat.

Habár az EFF kevés reményt lát az azonnali és hathatós megoldásra, úgy vélik, Frattini támogatása sokat jelenthet, hogy egy kedvező folyamat induljon el, s az Unió hatóságai nyomást gyakoroljanak a gyártókra, hogy szüntessék meg ezt a – véleményük szerint az USA titkosszolgálatainak javaslatára bevezetett – gyakorlatot.

Azóta történt

Előzmények