Nyolcvanmilliárdos eredmény a Telekomnál

Hirdetés

Az elemzői várakozásoktól elmaradó, 15,1 milliárd forintos negyedik negyedévi adózott eredményről számolt be tegnap közzétett gyorsjelentésében a Magyar Telekom Rt., ám a 80 milliárdos éves profit összességében aligha okoz csalódást a befektetőknek. Ezt tükrözhette az alapvetően lefelé tartó piacon 964 forintra emelkedő részvényárfolyam is.

A társaság árbevétele 620 milliárd forintra emelkedett, a 3,2 százalékos növekmény azonban teljes egészében a Telekom Montenegro (TCG) konszolidálásának köszönhető, enélkül változatlan szinten maradt volna. A vezetékes bevételek összességében csökkentek, a forgalom mérséklődését és az ISDN térvesztését nem ellensúlyozhatta a széles sávú internet rohamos terjedése. Az MTelekomnak egyébként 219 ezer DSL-es internet-előfizetője volt az év végén, miközben dial up-os (betárcsázós) kapcsolaton még mindig 81 ezren vannak. A mobilbevételek 8,4 százalékkal növekedve megközelítették a 290 milliárd forintot, az ügyfelek többet beszéltek és ismét többet sms-eztek. Míg a vezetékes üzletág EBITDA rátája 36,8, addig a mobilszektoré 44,2 százalék volt. A csoport EBITDA-ja 250 milliárd forintra emelkedett, ez 12 százalékkal magasabb a 2004. évinél, az EBITDA-ráta 40,3 százalék.

A 2004-es, több egyszeri tételtől terhelt adózás előtti eredmény több mint duplájára, 104,2 milliárd forintra nőtt, az adó és a kisebbségi részesedések levonása után ebből 80,1 milliárd forint marad. A javulásban a legjelentősebb tétel az amortizáció csökkenése, de létszámleépítésre is 15 milliárd forinttal kevesebbet költöttek 2005-ben. A részvényenként 77 forintos eredmény megnyugtatóan hathat a befektetőkre, akik a tavalyi 70 forintos osztalék kisebb emelkedésére számítanak. Ugyancsak kedvező, hogy a társaság eladósodottsága 33,1 százalék, vagyis alig magasabb, mint tavaly ilyenkor. Márpedig most nem kell számolni az osztalékfizetés előtt a tavalyihoz hasonló akvizíciós kiadással.

Straub Elek elnök-vezérigazgató dinamikus évként értékelte 2005-öt, amelynek eredménye, hogy sikerült megőrizni a társaság vezető helyét mind a vezetékes, mind a mobilpiacon (ez utóbbin részesedése 46,2-ről 45 százalékra csökkent). Bár a vezetékes vonalak száma mintegy 150 ezerrel visszaesett, a vezetékes forgalom pedig percben számítva 18 százalékkal kisebb volt, a társaság növelte hatékonyságát, s az egy dolgozóra jutó vonalak száma 484-re emelkedett. Straub a hatékonyság, eredményesség és a cash-flow növekedését várja a következő években a T-Mobile beolvasztásától. Ugyancsak javíthatja majd az eredményességet a TCG, a bolgár Orbitel és a Dataplex felvásárlása. Mindezektől 2006-ban és 2007-ben három százalék feletti, de egy számjegyű bevételnövekedést vár a Telekom vezetése.

A nyereségességben azonban csak 2007-ben várnak javulást: idén a 2005-ben elért EBITDA szintjének fenntartása a cél, ami jövőre indulhat ismét növekedésnek. A társaság célkitűzése, hogy idén a tárgyi eszközök és immateriális javak beszerzésére fordított összeg (Capex) ne haladja meg az árbevétel 15 százalékát, ide nem számolva az EDR-re költendő 20-22 milliárd forintot. Jövőre pedig a Capex a tervek szerint 14 százalék alá csökken majd. Az elnök-vezérigazgató megismételte a Magyar Telekom akvizíciós elkötelezettségét, már ha megfelelő célpontot sikerülne felkutatni.

Azóta történt

  • Beolvad a T-Mobile

    A Cégbíróság bejegyezte a Magyar Telekom és a mobilszolgáltató egyesülését. Holnaptól üzletág a T-Mobile.

  • A Magyar Telekomé a Dataplex

    Lezárult a tavaly decemberben bejelentett akvizíció, kibővült a távközlési vállalat üzleti szolgáltatásportfóliója.

  • Jól megy a Telekomnak Romániában

    Csupán két hónapja van a piacon a romániai leányvállalat új szolgáltatása, de már tízezren használják.

  • Az MTelekom megveszi a KFKI-t

    A BÉT szempontjából a hír negatív, hiszen egy tőzsdeaspiráns céget vett meg a telefontársaság.

Előzmények