Nyáron új termékkel jelentkezik a VirusBuster

Nyáron komplett internetbiztonsági csomagot dob piacra a VirusBuster Kft. – derült ki egy mai sajtótájékoztatón. A VirusBuster Internet Security Suite a hazai vállalat saját fejlesztésű vírusirtó motorja mellett az orosz Agnitum Outpost tűzfalát használja majd, és az ezek nyújtotta szolgáltatásokon túl kínál spamszűrést, tartalomszűrést és reklámblokkolást is. Mivel a cég elsődlegesen a külföldi piacokra koncentrál, a termék először angol nyelvű változatban jelenik meg, a magyar verzió csak ez után készül el.

Hirdetés

A másfél hónapja egy új újbudai irodaházba beköltöző VirusBusterről nem köztudott, hogy bevételeinek java részét nem a dobozos termékek eladásából, hanem a számos platformon – Windows, Linux, FreeBSD, AIX – futó vírusirtó motorjának licenceléséből szerzi. Az engine a megbízhatóságán és gyorsaságán túl azért is keresett, mert a mellé adott fejlesztőkészlettel (SDK) egyszerűen és gyorsan integrálható gyakorlatilag bármilyen rendszerbe. Az Agnitum mellett számos más cég használja, többek között ez az egyik alapértelmezett motor a Microsoft Forefront Security üzleti védelmi rendszerében.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy nemrég a Kaspersky Lab is partnerré vált: az orosz IT-biztonsági cég a VirusBuster-engine Linuxon és FreeBSD-n futó változatait használja fel. A linuxos változat elsősorban tesztelési célokat szolgál, a FreeBSD-re írt verzió pedig a Kaspersky Hosted E-mail Securitybe került bele. Ez a menedzselt biztonsági szolgáltatás az e-mail forgalom vírus-, spam-, hacker- és adathalász támadások elleni védelméről gondoskodik, még mielőtt ezek elérnék a szervezeti kiszolgálót.

Újdonság még, hogy a VirusBuster két terméke – a VirusBuster Professional 5.x és a VirusBuster for Windows Servers 5.x – az idei első negyedévben megszerezte az OESISOK minősítést. A tanúsítvány azt igazolja, hogy ezek az alkalmazások tökéletesen együttműködnek a Cisco, Juniper, Notrel, 3Com, F5 hálózati eszközeivel. Ezek egyébként nem is érzékelik az olyan biztonsági megoldásokat, melyek nem rendelkeznek az OESISOK minősítéssel. A tanúsítvány legnagyobb jelentősége, hogy ezzel a VirusBuster hivatalosan is azok közé a biztonsági termékek közé emelkedett, melyek a hálózatok csatlakozó eszközökkel kapcsolatos biztonságát kizárólagosan felügyelő NAC-, NAP- és TNC-rendszerekben használhatók. E mellett a VirusBuster termékei bekerültek abba a szűk biztonsági fejlesztői körbe, melynek megoldásait az OPSWAT Metascan nevű köztes motor is használja.

Vevőre várnak?

A kft. 2007-et 615 millió forintos árbevétellel zárta, ez visszaesést jelent az egy évvel korábban elért 625,3 millió után. Bozsó Julianna ügyvezető igazgató ezt azzal magyarázta, hogy tavaly elsősorban a fejlesztésekre, a jövő megalapozására koncentráltak. Jelentős bevételkiesést hozott a cégnek az is, hogy a Microsoft felvásárolta egyik korábbi partnerüket, a Sybari Software-t, amelynek azt megelőzően regionális disztribútora volt a VirusBuster.

Most úgy tűnik, hogy a vállalkozásnak jó és versenyképes termékei vannak, de az értékesítési adatok ezt nem tükrözik, mintha csak arra várnának, hogy felvásárolják őket. Az ezt firtató újságírói kérdésre Bozsó ugyan nem erősítette meg egyértelműen, hogy a cég eladását tervezik, de nem is zárta ki ezt a forgatókönyvet.

Azóta történt

Előzmények