Nyáron a Universal Studios is csatlakozik a Blu-ray táborhoz

Néhány hónapon belül megjelennek a boltok és a tékák kínálatában a Universal Studios filmstúdió első Blu-ray kiadványai – a Universal egykor a rivális HD DVD lemezformátum legnagyobb kiadói támogatója volt, de miután a legjelentősebb hollywoodi stúdió, a Warner Brothers év elején bejelentette, hogy kizárólag a Sonyhoz köthető HD lemezformátumot, a Blu-rayt részesíti előnyben tavasztól, a HD DVD túlélési esélyei hirtelen drámai mértékben csökkentek. A szabványt támogató filmkiadók és szórakoztatóelektronikai multik sorra kihátráltak a HD DVD mögül, végül februárban a Toshiba is feladta a harcot, a Blu-ray ezzel megnyerte a formátumháborút.

A Universal Studios már korábban világossá tette, hogy a HD DVD bukása után kész filmjeit és sorozatait Blu-ray lemezeken kiadni. A filmek sorát a Múmia, a Múmia visszatér és a Skorpiókirály nyitja majd, melyeket az év második felében további nagyjából negyven cím követ majd. Köztük lesz a tavaly őszi, év végi szezonban vetített Amerikai Gengszter, a Felkoppintva (Knocked Up), illetve korábbi tengerentúli kasszasikerek, mint például a U-571 vagy a Hulk.

Azóta történt

  • Egyelőre alig döcög a Blu-ray szekere

    Promóciók, árcsökkentés és tartalomválaszték-bővítés. Záros határidőn belül ezek kellenek a formátumháború nyertesének ahhoz, hogy ne váljék maga is vesztessé.

  • Hazai összefogás a Blu-ray népszerűsítésére

    A gyártók és a magyar filmforgalmazók közösen próbálják fellendíteni az egyelőre nem túl dinamikus piacot.

  • 2008. február 19.

    A Toshiba hivatalosan is bejelenti, hogy kiszáll a HD DVD-t támogatók sorából, tavasszal befejezik a termelést, és leáll minden HD DVD-vel kapcsolatos további fejlesztés. Ezzel véget ért a legújabb formátumháború, melynek győztese a rivális Sony Blu-ray technológiája lett.

Előzmények