Hirdetés

Nagyon megy az NVIDIA-nak

A vállalati naptárban október 28-án záruló harmadik üzleti negyedévben rekordárbevételt ért el az NVIDIA. A grafikus processzorokat és rendszerchipeket fejlesztő társaság az egy évvel korábbi adathoz képest 12,9 százalékkal – az előző trimeszterhez viszonyítva pedig 15,3 százalékkal –, 1,2 milliárd dollárra növelte a forgalmát. Az adózás utáni eredmény 209,1 millió dollár volt, 17,3 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Hirdetés

Változatlanul jól teljesít a fogyasztói GPU-üzletág, melyhez az asztali, notebook-, memória- és a kifutóban lévő MCP-termékek tartoznak, illetve ennek a forgalmát gyarapítja az Intel által a cégek közti keresztlicenc-megállapodás részeként fizetett licencdíj is. A divízió árbevétele éves szinten 14,7 százalékkal, 739,6 millió dollárra emelkedett. Karen Burns megbízott pénzügyi vezérigazgató kiemelte, hogy a Kepler architektúra bemutatását követően az asztali GTX sorozat iránti kereslet továbbra is erős maradt, míg a noteszgépekbe szánt megoldások rekordforgalmat értek el. Az Intel ebben a negyedévben is 66 millió dollárnyi licencdíjat utalt át az NVIDIA számlájára, a kivezetés végén járó chipsetbiznisz pedig 3,3 millió dollár árbevételt hozott (egy évvel korábban még 22,4 milliót).

A cégalapító vezérigazgató, Huang Zsen-hszün
A cégalapító vezérigazgató, Huang Zsen-hszün (fotó: NVIDIA)

A fogyasztói termékek részleg – melyhez a tabletekbe, okostelefonokba épített Tegra rendszerchipek, az Icera baseband processzorok, az RF-chipek, beágyazott termékek és a játékkonzolokkal kapcsolatos licencbevételek tartoznak – 27,6 százalékkal, 243,9 millió dollárra növelte az árbevételét. Burns elmondása szerint a növekedés főként a rekordforgalmat hozó Tegra sikerének volt köszönhető. Egyedül a professzionális divízió nem brillírozott: ennek árbevétele éves szinten 4,2 százalékkal, 220,6 millió dollárra apadt.

A bruttó nyereséghányad – a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – szintén rekordszintre, 52,9 százalékra nőtt a korábbi trimeszter 51,8 százalékos szintjéről. Egy évvel ezelőtt a mutató52,2 százalékon állt.

Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang) vezérigazgató egyben bejelentette, hogy a vállalat – 19 éves története során először – osztalékot fizet a részvénytulajdonosoknak, mégpedig negyedévente részvényenként 7,5 centet, ami a kurrens részvényárfolyam mellett 2,4 százalékos hozamnak felel meg. Elemzők szerint az osztalékfizetés azt jelzi, hogy a vállalat bízik a stratégiájában és a hosszú távon fenntartható növekedésben.

Azóta történt

Előzmények