Jelentősen csökkent az NVIDIA bevétele

Az NVIDIA 2014-es pénzügyi évének harmadik negyedévében 1,05 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami 7,9 százalékos növekedés az előző három hónaphoz képest, de éves összehasonlításban már 12 százalékos visszaesést jelent. A nettó profit 118,7 millió dollára csökkent az egy évvel korábbi 209,1 millió dollárról, ez 43 százalékos visszaesés, de a folyó pénzügyi év második negyedéves 96,4 millió dolláros nettó eredményéhez képest némi javulás tapasztalható.

A visszaesés főleg a Tegra üzletág gyenge szereplésének köszönhető, az NVIDIA idén nem tudta megismételni a Tegra 3 tavalyi sikerét, a mobil eszközökbe szánt processzorok forgalma kevesebb mint felére esett, és csak 111 millió dollár bevételt termelt. Ennek ellenére az NVIDIA vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang nagy reményeket fűz a Tegra 4-hez, ami jelenleg alig egy tucat eszközben (például ASUS Transformer Pad TF701, Toshiba Excite Pro, HP Slatebook x2, Microsoft Surface 2, NVIDIA SHIELD, Xiaomi Mi3) található meg. A Tegra üzletág teljesítményére valószínűleg a nemsokára piacra kerülő Tegra 4i is jó hatással lesz, ami a nevével ellentétben architekturálisan inkább a Tegra 3 rokona, csak egy LTE-kapcsolatot is lehetővé tévő modemmel felturbózva. A Tegra 4i olcsóbb is lesz a Tegra 4-nél, így az egyre népszerűbb olcsóbb alternatívákkal is jobb eséllyel veheti fel a versenyt az árérzékeny piacokra szánt eszközök területén. Az NVIDIA kiemelt figyelmet szentel az autóiparnak, a Tegra-eladások negyede ebbe a szektorba történik, a vállalat pedig bízik abban, hogy a jövőben egyre több autóban jelennek meg a komolyabb számítási teljesítményt igénylő megoldások.


GeForce GTX 780 Ti, a jelenlegi csúcskártya

A GPU-k értékesítéséből 876 millió dollár származott, ez csak 2 százalékkal kevesebb a tavalyi harmadik negyedév eredményéhez képest, ami jó jel az NVIDIA számára, hiszen eközben a GPU-k nagyobb részét felszívó PC-piac 8 százalékot esett vissza. Az NVIDIA ezt annak köszönheti, hogy a professzionális felhasználásra, munkaállomásokba, szerverekbe tervezett Quadro és Tesla termékcsaládok iránt megnőtt a kereslet (az Amazon Web Services nagy számítási igényt kielégítő szolgáltatása is Tesla GPU-kat használ).

A vállalat az utolsó negyedévre sem számít a mostaninál nagyobb bevételre, az 1,05 milliárd dolláros előrejelzés alapján az ünnepi szezon hagyományosan kereslet- és forgalomnövelő hatása csak akkora mértékben jelentkezik majd, hogy némileg kompenzálja a PC-kbe szánt grafikus processzorok forgalmának csökkenését.

Előzmények