A Google, a Microsoft és a Qualcomm is tiltakozik az NVIDIA ARM-üzlete kapcsán

Az óriásokat annyira dühíti a felvásárlás, hogy az amerikai, a brit, a kínai és az EU-s hatóságokhoz fordultak.

Többek között a Bloomberg és a CNBC is beszámolt arról, hogy a Google, a Microsoft és a Qualcomm egyaránt tiltakozásba kezdtek az ARM NVIDIA általi felvásárlása miatt.

Hirdetés

Az óriásvállalatok megkeresték az amerikai, brit, kínai és EU-s hatóságokat, és tudatták azokkal aggályaikat. Többek között attól tartanak, hogy az NVIDIA megváltoztatja majd az ARM chipgyártással kapcsolatos licencfeltételeit.

Az NVIDIA korábban fogadkozott, hogy megtartják a nyílt licencelési modellt, és az irányításukat nem használják fel más cégek ellen. Jensen Huang ügyvezető azt is hangsúlyozta, hogy egy ügyfél kiszolgálását sem tagadnák meg vagy akadályoznák.

A vállalat riválisai azonban nem hiszik el mindezt, szerintük ha az NVIDIA semlegesként tartaná meg az ARM-et, és nem használná saját előnyök szerzésére, az nem lenne kifizetődő, főleg egy 40 milliárd dolláros üzlet után. A Google, a Microsoft és a Qualcomm egyaránt ARM-alapú, saját chipeket fejlesztenek, így ezeket a vállalatokat különösen érzékenyen érinti a téma.

Az NVIDIA az elmondása alapján a mesterséges intelligencia fejlesztésére koncentrálna a bevásárlással, ugyanakkor azt is ki kellene találnia, hogy egyéb területen mihez kezdene a chiptervezővel, ami majdnem minden új mobilhoz és egyre több új számítógéphez is kötődik.

A hatóságok arra kíváncsiak, hogy nem lesz-e túl nagy az NVIDIA hatalma a chipgyártás terén, ezért aztán az érintett feleken túl egyéb cégektől is kérnek be információkat. Az EU és Nagy-Britannia már korábban alapos vizsgálatot ígért.

Azóta történt

Előzmények