NVIDIA kontra AMD: gyilkosság lett a vége

Nyilvánvalóan nem a grafikus kártyák típusának fanatikus szeretete volt a szörnyű bűncselekmény valódi oka, de a minden bizonnyal labilis férfi közvetlenül emiatt gyilkolt.

A nyugati sajtóban csak egy rövid tudósítás jelent meg arról, hogy két hardverfüggő orosz kocka úgy összeveszett azon, hogy a NVIDIA vagy az AMD grafikus processzora a jobb, hogy a vita végén az egyikük brutálisan meggyilkolta a másikat.

A történet zanzásítva: a 37 éves Alekszandr Trofimov Szaranszk városában élt, ahol jó viszonyban volt egy korábbi kollégájával, akivel sok éven át együtt dolgoztak. A közös munka megszűnt, ám a barátságot ápolták, telefonon rendszeresen beszéltek.

Ám a hasonló érdeklődésű férfiak tavaly szeptemberben, miután leültek egy baráti sörözésre – feltehetően nagyszámú elfogyasztott vodkák hatására – végzetesen összevesztek azon, hogy vajon az NVIDIA vagy az AMD grafikus kártyái a jobb minőségűek (egyikük egy olyan cégnél dolgozott ekkor, mely az AMD-t, míg másikuk az NVIDIA-t preferálta termékeiben).

Gyilkos és áldozat
[+]

Ez a vita odáig fajult, hogy az NVIDIA-t védő Trofimov fogott egy bárdot, és kétszer fejbe vágta barátját, Jevgenyij Julint, aki azonnal belehalt a sérüléseibe. Barátja és támadója annyira felhergelte magát, hogy keresett egy konyhai kést, és a már halott Julint még 11-szer megszúrta. Ezek után megpróbálta elrejteni a holttestet, becsomagolta, majd egy Nivával elszállította, és egy elhagyatott helyen bedobta a folyóba.

Ezek után némileg kijózanodva hazament, és lefeküdt. Reggel barátja anyja kereste, hogy Julin nem jött haza. Trofimov, mivel attól tartott, hogy a rendőrség hamarosan felkeresi, takarítani kezdett a lakásban, hogy a vérnyomokat eltüntesse. Délelőtt be is rendelték kihallgatásra, majd miután ezen átesett, arra gondolt, hogy rosszul cselekedett, meg kell semmisíteni az áldozat holttestét. Magához vett egy benzines kannát, a mobiltelefon segítségével megtalálta a testet, és felgyújtotta. Ezek után egy ideig játszotta a gyászoló és az elveszett barátot kereső ismerőst, de a rendőrség gyanakodott, figyelték az egyre zavarosabb állapotba kerülő férfi közösségi oldalakon zajló tevékenységét, és ez alapján bevitték kihallgatásra, ahol összeomlott, és bevallott mindent – emellett a házában terhelő bizonyítékokat is találtak ellene.

Maga az eset ugyan több mint féléve történt, de az ítélet – mely szerint Trofimovot kilenc és fél év börtönre ítélték – csak most kapott nyilvánosságot. A büntetés sokkal súlyosabb is lehetett volna, és nem tudni, miért lett ilyen enyhe: a bíróság vagy az alkoholos befolyásoltságot tette mérlegre, vagy pedig úgy ítélték meg, hogy Trofimov súlyos mentális problémákkal küszködik.

Előzmények