Visszavett az arcából az NVIDIA

Azt biztosan lehetett sejteni, hogy Linus Torvalds múltkori gesztusa, amikor hangban és mozdulatban is elküldte a Linux támogatását mellőző NVIDIA-t melegebb éghajlatra, mindenképp emlékezetes lesz, mémmé válik, de úgy tűnik, a világ egyik legtekintélyesebb informatikusának kemény megnyilvánulása azért vert még hullámokat.

Habár azt meg lehetett jósolni, hogy a világ tőzsdéi nem omlanak össze egy ilyen geg miatt, arra mindenesetre jó volt, hogy egyrészt ráirányítsa a figyelmet az egyik legnagyobb hardvergyártó tevékenységének egy szeletére, másrészt elősegítette, hogy egy létező probléma kapcsán számtalan helyen meginduljon a társalgás.

Ha a konkrét következményeket nézzük, akkor az első az NVIDIA hivatalos reagálása volt (meg kellett tenniük, hiszen nem kovácspisti mutatott be nekik, hanem egy igen tekintélyes, véleményformáló szakember), ám a közlemény inkább Linus Torvaldsot erősítette, hiszen a PR-szövegből az derül ki, hogy a vállalatot tényleg nem igazán érdekli a Linux-támogatás, és ezen a jövőben sem kívánnak változtatni.

linus nvidia

A feltámadt nagy vitában sokan azért kárhoztatják az NVIDIA-t, hogy a driverfejlesztések egyik nagy akadálya, hogy az Intellel szemben rigorózusan ragaszkodnak a forráskódok exkluzív kezeléséhez, ezzel megakadályozzák az implementációk szabad áramlását, pedig ez magának a gyártónak tesz rosszat.

Erre lehet jó példa a kissé túlértelmezett, kútba esett kínai üzlet emlegetése, melyről a lapok Torvalds provokációja nélkül valószínűleg nem is írtak volna. A tudósítások szerint ugyanis a kínai állam egy nagyszabású iskolai projektet indított (körülbelül százezer oktatási intézmény, összességében nagyjából 10 millió PC – nekünk, európaiaknak szédítő számok, de világpiaci szinten is óriási mennyiség), és a linuxosra tervezett gépek CPU-fejlesztői azzal keresték meg az NVIDIA-t, hogy szeretnék felhasználni grafikus kártyáikat, ám a forráskód zártsága és a támogatottság hiánya miatt ez alapból nem lehetséges, vagyis működjenek együtt. A teljesen biztosra nem vehető információk szerint az NVIDIA túlságosan is agresszív királyként viselkedett a tárgyalásokon, és a korlátozások fenntartásának hangoztatása miatt a kínai üzlet végül is nem jött létre.  Ettől persze a kínaiak még végig fogják vinni a linuxos projektet, ám nem az NVIDIA-val, az ázsiai mérnökök vélhetően egyszerűen átmennek az AMD-hez. .

A legújabb tudósítás mindenesetre azt mutatja, hogy a globális vita és felháborodás talán mégsem hagyta érintetlenül a céget, mivel egy finom tapogatózás tapasztalható: Stephen Warren, az NVIDIA egyik mérnöke jelezte egy levelezőlistán, hogy szívesen részt venne a Linux Alapítvány augusztusban megrendezendő 2012-es Kernel Summit nevű konferenciáján, és itt elbeszélgethetnének arról, hogy vállalata milyen módon javíthatna a Linux támogatásán.

To be continued.

Azóta történt

Előzmények