2017. október 21., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Az NSA szélsőségeseknek tartja a linuxosokat

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Das Erste

Olyan újabb, valószínűleg nem Edward Snowdentől származó információk kerültek elő, melyek szerint a titkosszolgálat gyűjtötte az anonimitást keresők adatait. Az is szerepel a dokumentumokban, hogy a hírszerzők különösen figyelnek a linuxosokra.

A múlt hét végén az egyik német köztévé, a Das Erste írta meg honlapján, hogy újabb, többek között német vonatkozású részleteket tudtak meg a vezető amerikai nemzetbiztonsági szolgálat, az NSA hírhedt szoftvercsomagjáról, a számtalan megfigyelési lehetőséget biztosító XKeyscore-ról.

Hirdetés

De nem is ez az igazi újdonság, hanem az, hogy szakértők – pl. a neves Bruce Schneier – úgy vélik, hogy az információkat tartalmazó dokumentumok nem Edward Snowden közreműködésével szivároghattak ki, hanem egy másik forrásból. Ha ez tényleg így van, akkor könnyen meglehet, hogy a jelentős mértékben átvilágított és átszervezett NSA biztonsági intézkedéseit valaki mégis ki tudta játszani Snowden után is.

A nagy tudású XKeyscore tárházából most azt emelik ki, hogy figyelte, logolta és eltárolta azon felhasználók IP-címét, akik „a magánszféra védelmét fokozó eszközöket” kerestek a neten – pl. az anonimitást biztosító Tor iránt érdeklődtek. A dokumentumokból kiderül, hogy két németországi szervert is az ellenőrzése alatt tart az NSA – egyet Berlinben, egyet Nürnbergben.

Különös érdekessége a történetnek, hogy a dokumentumokban szereplő felhasználási szabályokból kiderül, hogy a linuxosok egyik kedvenc oldalát, a Linux Journalt „szélsőséges fórumnak” nevezték, és az oda látogatókat kiemelt figyelemben részesítették.

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.