Le kellett volna takarni a webkamerát

A brit titkosszolgálat az NSA támogatásával, közvetlenül az internetes gerinchálózatokra kötött központokon keresztül lopta és mentette el az internetezők millióinak kameraképeit. Szoftvert írtak, ami képes szűrni a webkamerák forgalmát. A titkos dokumentumokat szivárogtató egykori NSA alkalmazott, Edward Snowden által nyilvánosságra hozott dokumentumok 2008 és 2010 között készültek.

Az Egyesült Királyság titkosszolgálatának hírszerzéselemzési egysége indította el az Optic Nerve programot, melynek során a felhasználók tudta nélkül készítettek fotókat a Yahoo Webcam-ba épített kiskaput kihasználva. Nem kellett azonban kifejezetten ezt az alkalmazást használni, a Yahoo Messengeren keresztül is hozzáfértek a biztonsági réshez.

Hat hónapig folyamatosan, minden kamerával rendelkező felhasználóról készült fotó a kiszivárogtatott adatok alapján. Ezekből a képekből kereshető adatbázist készítettek az Optic Nerve keretein belül, a fotókat az arcfelismerés fejlesztésére is használták. A program célja konkrét emberek felkutatása, illetve új célpontok keresése volt. Arra persze a titkosszolgálatnál sem gondoltak volna, hogy a felhasználók ennyit pucérkodnak a kamera előtt.

Akár minden tizedik kép is szexuális tartalmú lehet, a Guardian birtokába jutott információk alapján 3 és 11 százalék között van a pornográf tartalom. „Sajnálatos módon… meglepően nagy az a tábor, aki a webkamerás beszélgetéseit arra használja, hogy különböző testrészeit mutogassa másoknak” – olvasható a jelentésben.

Most, hogy az Optic Nerve program nyilvánosságra került, egy egészen új szinten kell a felhasználók személyiségi jogaival kapcsolatos visszaélésekre tekintenünk. Bár némi önkorlátozást bevezettek a brit titkosszolgálatnál, az adatelemzők a webkamerás képekhez kapcsolódó Yahoo azonosítókhoz is hozzáfértek, alapvetően azért, hogy még könnyebb legyen kiszűrni a keresett bűnözőket.

Azóta történt

Előzmények

  • A Wikileaks oldalának látogatóit is figyelte az NSA

    A most nyilvánosságra került dokumentumok világosan megmutatják, hogy a kontroll alól kikerülő, túl széles felhatalmazással rendelkező elhárítók már bármit megtehetnek.

  • HTTPS-re váltott a Yahoo Mail

    A vállalat végre meglépte a sokak által várt módosítást, és ezentúl minden kommunikációt titkosít a kiszolgáló és a kliens között.