Megszállottaknak: hozzáférhető az NSA titkos techlapja

Izgalmas anyaghoz férhetnek hozzá azok, akik a technológia, a technológiai fejlődés, illetve titkosszolgálatok kapcsolatai iránt érdeklődnek, ugyanis az Egyesült Államok leghíresebb/hírhedtebb ilyen szervezete, a Nemzetbiztonsági Hivatal (National Security Agency – NSA) a napokban kereshető pdf-formátumban közzétette egy belső, a megjelenése idején bizalmasnak, titkosan kezelendőnek számító hírlevelének évfolyamait.

Cryptolog

A Cryptolog nevű hírlevélben nézelődők bizonyára erősen történeti érdeklődésűek, ám a digitalizált anyag számukra egy szempontból mindenképp csalódást fog okozni: habár a teljes titkosítást feloldották, az 1974 és 1997 között megjelent 136 füzet információinak egy része még most is bizalmasnak számít, így a digitális képekről kitöröltek szövegrészeket. Ez viszonylag könnyen érthető, ha a személyneveket tekintjük, hiszen nyilván sokan még ma is  bizalmas funkcióban dolgoznak, illetve egyéb okokból védik a személyazonosságukat, ám úgy tűnik, közlemények esetében is van védeni való, akad ugyanis olyan lapszám, ahol a címlap kivételével szinte mindent kitakartak.

Cryptolog

Internetes gyorstalpaló nemzetbiztonságiaknak 1994-ből

De az archív anyagok a maguk csonkaságában is roppant érdekesek. Na nem azért, mert valami szupertitkos dolgokat tudhatnánk meg belőlük, épp ellenkezőleg. A sok belső használatra szánt, PR-jellegű anyag mellett egy történeti érdeklődésű informatikus számára azok a cikkek lehetnek izgalmasak, ahol az NSA, illetve általuk felkért szakemberek technológiai trendeket elemeznek a saját szempontjukból, illetve javaslatokat tesznek arra, hogy miképp reagáljon a nemzetbiztonság az e területen érzékelhető kihívásokra.

Azóta történt

Előzmények