A Google és az Apple titokban tárgyaltak a hírszerzőkkel

Május közepén egy 18. századi vidéki angliai kastélyban hét ország jelenlegi és korábbi hírszerzési vezetői az Apple és a Google képviselőinek részvételével tartottak három napos zártkörű egyeztetést az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok hatásairól – számolt be az eseményről az NSA volt alkalmazottjával partneri viszonyt ápoló The Intercept.

Hirdetés

A konferenciát egyébként minden évben megrendezik, de témái folyton változnak, mindig az aktuális ügyeket veszik elő – idén elsősorban az Edward Snowden-ügyet. A résztvevőknek minden, a találkozóra vonatkozó információt bizalmasan kell kezelniük.

A beszámoló szerint jelen voltak a CIA, a brit hírszerzés (Government Communications Headquarters – GCHQ), valamint az ausztrál, a kanadai, a francia, a német és a svéd titkosszolgálatok vezetői is. A Google és az Apple képviselői mellett megjelentek a Vodafone jogi szakértői is. Rajtuk kívül a szigorú titoktartással megrendezett konferenciára meghívtak néhány tudóst és újságírót is.

A The Intercept által megszerzett programban olyan napirendi pontok szerepeltek, mint pl. hogy:

  • mit jelent a tömeges megfigyelés?
  • vannak-e olyan érdekek, amikor a hírszerzők a szövetségesekkel szemben is kénytelenek kémkedni?
  • ki és milyen módon engedélyezheti a megfigyelést?
  • milyen kapcsolatban kell állniuk a hírszerzőknek és a magánvállalatoknak a biztonsági kérdésekben? – különös tekintettel a kiberbűnözési ügyekre
  • milyen információkat hozhat nyilvánosságra a sajtó a titkosszolgálatok tevékenységéről?

Azóta történt

Előzmények