A szuperszámítógépeken népszerű a Linux

A Jeopardy! című vetélkedőben az emberi ellenfeleit nagy fölénnyel legyőző IBM Watson szuperszámítógépen SUSE Linux Enterprise Server 11 operációs rendszer futott – jelentette be tegnap a Novell. A szoftvervállalat szerint az IBM nem véletlenül választotta ezt a platformot: több benchmark szerint a Power7-alapú szervereken ez a legnagyobb teljesítményű rendszer. A Watson kérdésértelmező és válaszkereső szoftvere egy IBM Power 750 alapú szuperszámítógépen futott.

A Novell szerint a siker újabb bizonyíték arra, hogy a nagy teljesítményű számítógép-rendszerekhez a Linux a legmegfelelőbb platform. Ezt mutatja az is, hogy a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit rangsoroló Top 500-as lista gépei közül 459 Linuxot használ, a 10 legerősebb közül haton pedig SUSE Linux Enterprise vagy arra épülő operációs rendszer fut.

A fejlett memóriakezelés, az új processzorok támogatása, a többmagos processzorok használata esetén elért kimagasló teljesítmény, a Native POSIX Thread Library (NPTL), valamint a fejlett többutas és I/O-megoldások miatt a SUSE Linux Enterprise Server ideális a nagy teljesítményű számítógépes rendszerek kiszolgálására – áll a cég közleményében.

Azóta történt

Előzmények