Novell: felügyelhető a rendszergazdai tevékenység Linuxon

A Novell Magyarország itthon is bemutatta a vállalat rootjelszó-kezelő felügyeleti alkalmazását, a Privileged User Managert. A vállalatok sok kulcsfontosságú alkalmazást futtatnak Unix és Linux rendszereiken, amelyekhez ugyanazt a kiemelt hozzáférési jogosultságot biztosító azonosítót és rootjelszót egyszerre több informatikai szakember is használja (például rendszergazdák, alkalmazásfejlesztők vagy adatbázis-adminisztrátorok), többségüknek ráadásul mindössze néhány parancs használata miatt szükséges a jelszó ismerete. Ezekkel a feltételekkel azonban nem garantálható, hogy a jelszó nem kerül illetéktelen kezekbe.

A Novell Privileged User Manager alatt a rendszergazdák saját felhasználói azonosítójukkal végezhetik el a feladataikat, és szükségtelenné válik a rootszintű hozzáférés kiadása. Az alkalmazás főbb funkciói: kockázatkezelés (ellenőrizhető a rendszergazdák és a felhasználók által futtatható parancsok listája, kiadásának ideje és helye); menedzselt rendszergazdai hozzáférés; események elemzése kockázati szintek szerint; szűrés és jelentéskészítés; billentyűleütések rögzítése és elemzése; az auditorok tevékenységének támogatása; és kitörölhetetlen eseménynapló létrehozása.

A vállalat közleménye szerint a Novell Privileged User Manager a legtöbb Linux/Unix rendszerrel – többek között a SUSE Linux Enterprise, a Red Hat Enterprise Linux, a Solaris, az AIX, a HP-UX rendszerekkel – kompatibilis.

Azóta történt

Előzmények