A LibreOffice-t hegesztik a Novellhez szegődő hallgatók

A 2009 tavaszán elindított HUEDU program keretein belül a Novell Magyarország gyakorlati helyeket biztosít végzős informatikushallgatók számára. Az ELTE Informatikai Karáról érkező diákok például a LibreOffice irodai programcsomag fejlesztéséhez járulhatnak hozzá a hathetes időszak során. A gyakornokok munkája – az LGPLv3+/MPL szabad szoftveres licencek feltételei szerint – részévé válik a LibreOffice forráskódjának.

A szakmai gyakorlat alatt a hallgatók olyan programozási feladatokat oldanak meg, amelyek elvégzése néhány hét alatt reálisan kivitelezhető, mint például a kódtisztítás, a refactoring vagy a hibajavítás. A Novell szakemberei napi szinten tartják a kapcsolatot a gyakornokokkal, és támogatják őket, hogy zökkenőmentes legyen a munkájuk. A diákok által beküldött programrészleteket minden esetben az adott terület szakértője vizsgálja meg, és észrevételekkel segíti a tapasztalatszerzést.

„Vállalatunk számára kiemelten fontos az ifjú tehetségek felkutatása és gondozása. Ez a törekvésünk végső soron mindenki számára hasznot nyújt, ugyanis a LibreOffice egy közösségi projekt, fejlődése nagyban függ az önkéntes hozzájárulók segítségétől is. Bízunk benne, hogy egyes hallgatók a program befejezése után is folytatják majd ezt a tevékenységet. A LibreOffice egy évvel ezelőtti indulása óta több száz önkéntes segített már, és közülük több tucat tartósan a projekt mellett maradt” – mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója.

A nyáron elindult programban elsőként négy hallgató vett részt. A lehetőségről az egyetem – erre a célra létrehozott – üzenőfaláról, oktatóiktól, illetve egymástól értesültek a diákok. A jelentkezés feltétele egyelőre csupán az angol nyelvtudás és a szakmai gyakorlati kiírásoknak való megfelelés, de a jelentkezők számának növekedésével a Novell beugró feladat teljesítéséhez kötheti a részvételt.

Azóta történt

Előzmények