Megvették a Novellt

Véget ért a Novell hónapok óta tartó vevőkeresése: a SUSE rendszereket, biztonsági, menedzsment- és kollaborációs alkalmazásokat forgalmazó amerikai szoftvervállalatot 2,2 milliárd dollárért felvásárolja a magánbefektetők tulajdonában lévő Attachmate Corporation. A felek közti megállapodás értelmében a Novell-tulajdonosok részvényenként 6,1 dollárt készpénzt kapnak, ez körülbelül 9 százalékkal több a pénteki záróárfolyamnál. Az ügylet részeként a Novell szellemi tulajdonának egy része – hogy pontosan milyen technológiák, azt egyelőre nem közölték – 450 millió dollár fejében egy Microsofthoz köthető tömörülés, a CPTN Holdings kezébe kerül.

Hirdetés

Az Attachmate egy olyan informatikai szolgáltató vállalat, amely régi hardver- és szoftverrendszerek támogatásához biztosít eszközöket vállalatok számára, illetve felügyeleti és biztonsági szoftvereket forgalmaz. A cég közleménye szerint a Novell termékei jól kiegészítik a jelenlegi termékportfóliót.

Amint arról beszámoltunk, a Novell márciusban elutasította egy spekulatív befektetési alap, az Elliott Associates 2 milliárd dolláros akvizíciós ajánlatát. Ron Hovsepian vezérigazgató akkor kevesellte az összeget, amely szerinte messze nem tükrözte a vállalat értékét és fejlődési potenciálját. Ugyanakkor – jelezte – a cégeladás vagy esetleg egy vegyes vállalat alakítása napirenden marad.

„A részvényesek érdekeit szolgáló számos alternatíva számbavétele után az igazgatótanács úgy határozott, hogy a lehető legjobb elehetőség az, ha az Attachmate-tel való egyesülés mellett a szellemi tulajdonunk egy részét értékesítjük egy konzorciumnak” – nyilatkozta most Hovsepian. A beszámolók szerint az Attachmate a Novellt két üzletágban (Novell és SUSE) működteti tovább, de szakértők szerint elképzelhető, hogy a linuxos részlegtől megválik majd.

A Novell az elmúlt nyolc negyedévben folyamatosan forgalomcsökkenésről számolt be, amit főként a gazdasági válsággal magyaráztak. A cég készpénz- és befektetési állománya jelenleg 1,04 milliárd dollárt tesz ki. A tranzakció – ha a részvényesek és a hatóságok jóváhagyják – a tervek szerint 2011 első negyedévében zárul le.

Azóta történt

Előzmények