Növekedés a Sunnál

Hirdetés

Három év után ismét növelte árbevételét a Sun Microsystems. A szervergyártó a negyedik pénzügyi negyedévben 795 millió dolláros (részvényenként 24 cent) nettó nyereségről adott számot, míg árbevétele 3,11 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 2,98 milliárdos szintről. Az eredményt azonban jelentős egyszeri tételek tették csinosabbá: a Microsoft-megállapodás 1,95 milliárd dolláros hozadékát és az egyéb egyszeri tételeket nem számolva a Sun veszteséges volt: 169 millió dolláros, részvényenként 5 centes mínusszal zárta az elmúlt három hónapot. Az elemzők alacsonyabb, 3 milliárd dollár körüli árbevételt, de kisebb, részvényenként 4 centes veszteséget vártak.

Scott McNealy elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint a szerverek forgalma 46 százalékkal nőtt a negyedév során, és az eladott kiszolgálók 30 százaléka már az új, UltraSparc IV processzorra épült. Az AMD Opteron chipjeit használó konfigurációk egyelőre csak kis szeletet hasítanak ki az összforgalomból, ám ez az Opteron-specialista Kealia felvásárlásának köszönhetően rövidesen változni fog. A gyártási folyamat hatékonyabbá tétele érdekében a Sun olyan szerverek fejlesztésén is dolgozik, melyek Opteron és UltraSparc processzorokkal egyaránt használhatóak lesznek – tette hozzá McNealy.

(*) A vállalat magyar leánya, a Sun Microsystems Kft. a június 30-án lezárult 2004-es pénzügyi évben 4%-kal növelte árbevételét. A teljes árbevételhez viszonyítva jelentősen emelkedett a szoftver- és a szolgáltatásértékesítésből származó bevételek aránya: az átlagnál nagyobb, 14%-os növekedést könyvelhetett el a szoftverüzletág, és közel ennyit, 11%-os növekedést produkált az infrastruktúra-megoldások tervezését és implementálását végző szolgáltatási üzletág is. Az oktatási üzletág 12%-os növekedéssel szintén jó eredményt ért el. A számítógéprendszerek és adattárolók értékesítéséből származó bevétel az elmúlt évhez képest stagnált – áll a társaság közleményében. A Sun Microsystems Kft. a 2005-ös pénzügyi évben a szolgáltatásokból és szoftvereladásokból származó bevételek arányának további növekedését várja, ezen belül is kiemelt figyelmet kíván szentelni a Java Enterprise System szoftverrendszer értékesítésének.

Azóta történt

Előzmények