Az ország, ahol hamarosan eltűnhet a készpénz

Az észak-európai országokban olyan alacsony a készpénzforgalom, hogy a bankjeggyel fizetés már inkább ritka kivétel.

Norvégia már ma is gyakorlatilag készpénzmentes országnak tekinthető, ugyanis a készpénzben bonyolított tranzakciók száma tíz százalék alá csökkent – közölte a Londonban rendezett City Week gazdasági konferencián Jon Nicolaisen, a norvég központi bank vezérigazgató-helyettese.

Nicolaisen kifejtette, hogy legfrissebb adataik szerint a teljes pénzállomány (broad money) kevesebb mint három százaléka található valós, fizikailag is megfogható készpénzben, vagyis a pénz szinte teljes mértékben digitalizálódott, a mozgások, tranzakciók 90 százaléka elektronikus úton történik. A vezető kiemelte, hogy e folyamat generálásában, támogatásában a központi bank semmiféle szerepet nem játszott, a jelen helyzetet egyszerűen a fogyasztói igények alakították ki: a polgárok tértek át fokozatosan az elektronikus pénzkezelésre. A központi bank nem kívánja eltörölni a készpénzt, ezt maguk az emberek végzik el.

A Business Insider tudósítása megjegyzi, hogy ez a fajta kvázi készpénzmentesség egész Skandináviára jellemző, pár éve olyan – nyilván túlzó, de a folyamatra egyértelműen jellemző – viccek is terjednek, hogy ezekben az országokban már a koldusok és az utcai zenészek is kártyaterminálokat használnak. A lap még 2015-ben írta meg a viszonyok leírására – szintén kis túlzással –, hogy ha valaki túl sok készpénzt mozgat, akkor Svédországban a bank értesíti a rendőrséget, mivel felmerül a gyanú, hogy az illető terrorista vagy bűnöző.

Nicolaisen egyébként hangot adott annak a véleményének, hogy a 2020-as években nagy valószínűséggel teljesen el fog tűnni a készpénzhasználat (legalábbis Skandináviában).

Azóta történt

Előzmények