Annyi a magyar Angliában, hogy új vállalkozást alapoz rájuk a NordTelekom

A magyar tulajdonú telekommunikációs szolgáltató, a NordTelekom közleményben jelentette be, hogy jelentős növekedést tervez, miután megvizsgálta a magyar és nemzetközi terjeszkedési lehetőségeket. A bővülésből a kisbefektetők is kivehetik részüket, miután a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság tőkeemelést és a főtulajdonos közreműködésével nyilvános részvényaukciót tervez június első felében 16-20 forint közötti árfolyamon.

A közlemény szerint a NordTelekom Nyrt. igazgatósága az elmúlt hónapokban megvizsgálta a magyar és nemzetközi növekedési lehetőségeket a telekommunikációs piacon. Az elemzések és piackutatások alapján a társaság vezetése a lengyel és az angol piacon tárt fel olyan üzleti irányokat, melyek megfelelő mértékű forrásbevonás esetén jelentős mértékben támogathatják a tőzsdén jegyzett cég bővülési terveit. A NordTelekom ennek alapján elsősorban külföldi projektek és együttműködések beindítását tervezi a hazai piaci jelenlét fenntartása mellett.

Hirdetés

Angliai magyar munkavállalók

A vállalat elsődleges célpiaca az Egyesült Királyság, ahol a statisztikák szerint – folyamatos bővülés mellett – kb. 250-300 ezer magyar munkavállaló és családja él. A NordTelekom telefon- és internetszolgáltatóként jelenne meg angol piacon, magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálattal és kedvező magyar percdíjakkal, elsősorban a negyedmilliós angliai magyar népességet megcélozva. Komoly versenyelőnyt és költséghatékonyságot jelent a vállalatnak, hogy a már meglévő hazai ügyfélszolgálatával tudja majd az angol piacot is kiszolgálni.

Lengyelország

A másik bővülési irányt Lengyelországban tárta fel a NordTelekom, ahol a társaság a varsói tőzsdére bevezetett, a VoIP szolgáltatások terén piacvezető lengyel szolgáltatóval, az Aiton Caldwell vállalattal tervez együttműködést. A telefonszolgáltatásokon belül az IP-alapú telefonálás részaránya évről évre dinamikusan növekszik, és a pár év alatt piacvezetővé vált lengyel cég több mint 100 ezer ügyfelet szolgál ki jelenleg. Az Aiton Caldwell a közelmúltbeli amerikai és romániai terjeszkedése után sikeres üzleti modelljével Magyarországon is szeretne megjelenni, amellyel kapcsolatban a NordTelekommal folytat tárgyalásokat. A magyar engedélyeztetési és főleg a bonyolult összekapcsolódási szerződések miatt a lengyel cég számára nagy előnyt jelent, hogy egy már működő, transzparens, alapítása óta nyereséges céggel kezdjen együttműködésbe. Az IP-alapú telefonszolgáltatásoknál az opcionális többletszolgáltatásokon (beválasztó menü, call forward, hívásrögzítés stb.) lehet a legnagyobb jövedelmezőséget elérni, továbbá versenyelőnyt jelent a már kész, tesztelt szoftver felhasználása, valamint az, hogy nincs szükség jelentős szervezetfejlesztésre, mivel a NordTelekom jelenlegi ügyfélszolgálata, technikai stábja el tudja látni a feladatokat.

Tőkeemelés

A NordTelekom növekedési terveinek megvalósításához tőkeemeléses forrásbevonást tervez, melynek első lépéseként a korábbi 1000 forint névértékű részvényeit egyenként száz darab 10 forintosra váltotta át. A társaság vezetése ettől a lépéstől azt várja, hogy részvényei likvidebbé, a magyar befektetők számára elérhetőbbé válnak. A vállalat második lépésként maximum 200 millió forintos névértékű tőkeemelést tervez oly módon, hogy maximum 20 millió darab részvényt bocsát ki. Ezzel párhuzamosan az új részvények kibocsátásának alapjaként nyilvános aukcióra kerül sor június első felében, ahol a befektetők a tervek szerint 16-20 forint közötti ársávban juthatnak a főtulajdonos által felajánlott részvényekhez. A tranzakcióhoz kapcsolódóan a NordTelekom jelenlegi meghatározó tulajdonosa vállalja, hogy az aukciót követően az értékesített mennyiségnek megfelelő darabszámú részvényt az aukción kialakuló átlagárfolyamon lejegyez a tőkeemelés során, valamint a tulajdonában maradó részvényekre két évre szóló elidegenítési tilalmat is vállalva nem jelenik meg a részvények eladói oldalán, ezzel is mutatva elkötelezettségét a cég terveit illetően.

A részvények értékesítésével és az alaptőke-emeléssel kapcsolatos részletes információkat a NordTelekom Nyrt. a későbbiekben teszi közzé a befektetők számára.

Azóta történt

Előzmények