A finn állam Nokia-részvényeket vásárolt

Az egykori csodavállalat távközlési üzletága a mai napig sikeres, és hogy az is maradjon, ezért szállt be az állami befektető.

Habár sokan a mobilpiacon nem is oly rég még szinte egyeduralkodónak tekintett Nokia végét vizionálták, amikor drasztikus és gyors összeomlást lehetett tapasztalni, melyet a Microsoft-felvásárlás követett, a finn bázisú világcég túlélte a válságot – igaz, nem a mobilpiacon, hanem a korábban is kiemelkedően sikeres távközlési szegmensben, és az újjászervezett vállalat ezen a területen továbbra is jól teljesít.

Ám van egy gond: ezen a piacon nagyon erős versenytársakkal kell szembenézniük: ha csak Európát nézzük, ott van például az Ericsson, de globálisan a kínai a Huawei veszélyezteti leginkább pozíciójukat. A vállalatnak – a durva felszámolások után – jelenleg 6300 alkalmazottja van Finnországban, míg világszerte közel 103 ezer embert foglalkoztatnak.

Épp ezért döntött úgy a finn kormány, hogy befektetéssel támogatja a hazai vállalatot, és vállalták, hogy 844 millió euró értékben vásárolnak részvényeket, ezzel mintegy 3,3 százalékos részesedéshez jutnak. A cél az, hogy segítsék annak annak a vállalatnak az újbóli felpörgetését, mely nagyon sokáig az ország bevételeinek komoly részét adta.

A Solidiumnak elnevezett, tíz éve a finn vállalkozások támogatása érdekében létrehozott állami befektető cég vezetője elmondta a Reuters hírügynökség tudósítójának, hogy hisznek a jövőben, és kiemelt célnak tartják, hogy növeljék a hazai befolyást a vállalat támogatásában. Ugyanakkor a Solidium egyelőre konkrét lépésekre nem készül, nem kívánnak az igazgatótanácsban szerepet vállalni – de az a tervük, hogy a jövőben így lesz. További befektetéseket, részvényvásárlást egyelőre nem terveznek.

Azóta történt

Előzmények