Öt éven belül tízezer százalékkal nő az okostelefonok adatforgalma


Ésik Róbert

A Nokia Siemens Networks közleményében és bemutatójában arra hívja fel a figyelmet, hogy technolóigiai megoldásaiknak köszönhetően az okostelefonok felhasználóinak a jövőben lehetőségük nyílik arra, hogy egy időben intézzenek hívásokat és továbbítsanak vagy fogadjanak adatokat megbízható és magas minőségben. A Nokia Siemens Networks saját bevallása szerint a világon elsőként egy új, az okostelefonok képességeihez illeszkedő funkciókkal látta el a GSM-hálózatokat, a korábban bemutatott 3G-s okoshálózatok megoldásaira építve. Az okos GSM-hálózatok új funkciói egyúttal a szolgáltatóknak is lehetővé teszik, hogy az eddiginél négyszer több készüléket szolgáljanak ki meglévő hálózataikon.

„A készülékárak jelentős csökkenése az okostelefonok használatának előretörését eredményezte szinte minden piacon. 2015-re az okostelefonok által generált adatforgalom 10 ezer százalékkal[!] növekszik: erre világszerte minden szolgáltatónak életbevágóan fontos felkészülnie” – nyilatkozta a fejlesztés kapcsán Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks frissen kinevezett magyarországi ügyvezető igazgatója, aki hozzátette még: „Az okostelefonok felhasználóinak ésszerű elvárása a folyamatos hálózati kapcsolat, valamint a magas minőségű hang- és adatszolgáltatás, ha GSM-szolgáltatók által lefedett területen tartózkodnak. Az új funkciók pontosan ezen igények kielégítését teszik lehetővé a szolgáltatók számára – mindezt nagyobb befektetések, illetve a felhasználói élmény megzavarása nélkül.”

Nokia Siemens Networks

Míg Magyarországon 2005-ben a használatban lévő 9,131 millió mobilkészülékből mindössze 309 ezer okostelefont regisztráltak, mára már az összes – 11,832 millió – mobiltelefonból 1,749 millióra nőtt az okostelefonok száma. Bár a Nokia Siemens Networks előrejelzései szerint a mobilkészülékek száma már jelentősen nem fog növekedni 2015-ig hazánkban, az okostelefonok aránya ezen belül elérheti az összes mobiltelefon 50%-át.

Az okos készülékek sokkal gyakrabban kapcsolódnak újra és újra a hálózatra, ezzel nagy jelforgalmat generálnak. Így, bár átlagosan a laptopok adatforgalmának egyhatodát produkálják, mégis ezek az okos készülékek a hálózati túlterheltség fő okozói. Az ún. okos GSM-hálózat erre is választ ad: megnégyszerezi a jelforgalmi csatorna kapacitását. Ennek következtében egy-egy cellán belül négyszer annyi készüléket tudnak a hálózatok kiszolgálni, mint korábban. Ezen felül az új funkciók növelik a hatékonyságot azáltal, hogy a jelforgalom csökkentésével tehermentesítik a hálózatot. Az „okosabb” GSM-hálózatok segítségével a felhasználók telefonbeszélgetést is bonyolíthatnak az aktív adatforgalommal egy időben. Korábban aktív adatforgalom idején – például e-mailek fogadásakor – a bejövő hívásokat a hangpostára irányította a rendszer. Általában ez volt a felhasználói panaszok leggyakoribb oka. Az új GSM okoshálózati megoldás már elérhető, a GSM-hálózatok egy egyszerű szoftverfrissítéssel átalakíthatók.

Nokia Siemens Networks

A Nokia Siemens Networks okostelefonokhoz igazított GSM-funkciói a korábban bemutatott 3G-s okoshálózatok megoldásaira építkeznek, melyek a szolgáltatók WCDMA/HSPA/HSPA+ felhasználóinál biztosítanak nagyobb le- és feltöltési sebességet, hosszabb akkumulátor-üzemidőt és jobb térerőt. Mindemellett az okoshálózatok a szolgáltatók működési költségeit is csökkentik: egy független elemzés eredményei azt mutatják, hogy azon okostelefonoknál, melyek a vállalat 3G-hálózatán működnek, mintegy 30%-kal hosszabb akkumulátor-élettartam mutatkozik, és mintegy 50%-kal csökken a jelforgalom mennyisége. A most bemutatott megoldás segítségével a szolgáltatók ugyanezt a hatékonyságot és felhasználói élményt kiterjeszhetik GSM hálózataikra is.

Azóta történt

Előzmények

  • Okostelefon junior pályázat

    Középiskolásoknak hirdet pályázatot okostelefonokra a Leövey Klára Gimnázium, a Fazekas Mihály Gimnázium és a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola a T-Mobile-lal együttműködve.

  • Mobilinternet a Mount Everesten? Ez komoly?

    Az. Igaz, a csúcson még nem próbálták ki a 3G-t, csak az alaptáborból indítottak videohívást.

  • Hogyan hackeljünk okostelefonnal?

    Az idei Hacktivity legfiatalabb előadójával beszélgettünk, aki a Logouton posztolt cikkeivel hívta fel magára a szakma figyelmét. Élőben bemutatta nekünk, hogy működik a „hacker-svájcibicska”.