A Nokia szerint a Microsoft nem tesz eleget a Windows Phone-ért

Elhangzott az első komolyabb kritika a lassacskán magára találó Nokiától a Microsoft Windows Phone-nal kapcsolatos tevékenységét illetően. Bryan Biniak, a Nokia alelnöke egy, az International Business Times-nak adott interjújában azt mondta, hogy a Microsoft még mindig nem vette fel azt a ritmust, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a vállalat versenyképes legyen az okostelefon-piacon. Biniak azt emelte ki a redmondiak legnagyobb gyengeségeként, amin Steve Ballmer épp mostanában kíván drasztikusan változtatni: a Microsoft asztali és nagyvállalati szoftvereit eddig egy-két évente frissítette, míg az okostelefonok esetében ennél nagyságrendekkel nagyobb dinamizmusra van szükség ahhoz, hogy a platform egyáltalán versenyképes maradjon. “Az, hogy a Microsoftnál a teendők elintézését a pénzügyi év végére halasztják, nem igazán segít minket abban, hogy eladjuk a telefonjainkat”.

Hirdetés

“Azért, hogy okot adjak a váltásra, biztosítanom kell azt, hogy az alkalmazások amelyek fontosak számodra ne csak egyszerűen létezzenek a telefonjainkon, hanem sokkal jobbak legyenek” [mint a konkurencia platformjain]. Továbbá, olyan élményeket kell nyújtanom, amit más eszközökön nem kapsz meg.”- mondta Biniak. A vezető a helyzetet ahhoz hasonlította, amikor a Microsoft 2000-ben piacra dobta az első Xboxot. A vállalat akkor úgy tört be a Sony és a Nintendo által dominált konzolpiacra, hogy olyan vonzó exkluzív címeket jelentetett meg a konzolra, amik képesek voltak vásárlásra, sőt váltásra ösztönözni az embereket.

Stephen Elop a Lumia 1020 bemutatóján
Stephen Elop a Lumia 1020 bemutatóján

A Microsoftnak viszont most nem a Windows Phone a legfontosabb (persze fontos, de a cég átszervezése, a divíziók és a termékportfólió konszolidálása, a Windows 8 hiányosságainak kijavítása és az operációs rendszer renoméjának helyreállítása, a Surface eladások serkentése egyelőre láthatóan nagyobb prioritást kap), ez pedig a Nokiának nagyon nem kedvez. A finnek letették a voksukat a Microsoft operációs rendszere és ökoszisztémája mellé, és ami rajtuk múlik, meg is teszik – a Nokia egy év alatt tucatnyi új Lumiát dobott piacra, melyekből negyedévről negyedévre egyre több fogy. A tesztek és a felhasználók nem is a hardvert, hanem a szoftveres részt ostorozzák, nem is alaptalanul, hiszen számos népszerű alkalmazás még mindig nem jelent meg Windows Phone-ra, és a fejlesztők láthatóan nem is túlzottan lelkesek a Microsoft mobilplatformját illetően. Amíg pedig ez nem változik, addig a Windows Phone sem tud sikeres lenni, és a Nokia egymagában biztos nem tudja megoldani a helyzetet.

A Microsoft részéről egyelőre még nem kommentálták Biniak kritikus megjegyzéseit. Az egészen biztos, hogy a Microsoft nem fogja a jövőben elhanyagolni a Windows Phone-t, ugyanakkor a vállalat egy nagy átalakítás közepette próbál meg több fronton is helyt állni, így valószínűleg a Nokia és a felhasználók is számíthatnak arra, hogy a Windows Phone körül az általuk vártnál kissé lassabban zajlanak majd a dolgok.

Azóta történt

Előzmények