Újabb kartellügy: képernyőgyártókat perel a Nokia

A világ legnagyobb mobilkészülék-gyártójaként számon tartott Nokia ma bejelentette, hogy kartelltevékenység vádjával nagy-britanniai és amerikai bíróságokon beperelte az AU Optronics, a Hitachi, az LG Electronics, a Philips, a Samsung, a Seiko Epson, a Sharp és a Toshiba vállalatokat. A finn óriáscég álláspontja szerint a fent nevezett CRT- és LCD-panelgyártók a piaci szabályzást megszegve megállapodtak az árakban, ezért a vállalatnak indokolatlanul magasabb összeget kellett fizetnie a displayekért.

A Kalifornia állam illetékes törvényszékére érkezett keresetben az áll, hogy az érintett LCD-megjelenítővel felszerelt készülékeket a Nokia 2006. január elseje és december 11-e között értékesítette, bár a cég még arányaiban sem közölte, mekkora kártérítésre számít a perben. Tudvalevő ugyanakkor, hogy a Nokia havonta körülbelül 35 millió mobilt ad el, így a kis árkülönbözet is hatalmas többletet okozhat a költségekben. A CRT-megjelenítőket a Nokia egy korábbi egysége, a Nokia Display Products hasznosította, melyet már évekkel korábban kiszerveztek.

Az amerikai bíróság 2008-ban már egyszer elmeszelte az LG-t, a Sharpot és egy harmadik vállalatot, a Chunghwa Picture Tubest: a három cégnek akkor összesen 585 millió dolláros bírságot kellett fizetnie, mivel a törvényszék bizonyítottnak látta az árrögzítés tényét. Az árfelhajtó kartell sok más cég gyártmányai mellett leginkább az Apple iPod-jait, a Motorola Razr termékét, illetve a Dell számítógépeit drágította meg.

Időközben az Európai Bizottság is vizsgálódik: múlt csütörtökön jelentették be, hogy bizonyos piaci szereplőket a versenytörvények megszegésével vádolnak, mivel a katódsugárcsöves számítógép-monitorok és televíziók árait kartellszerűen határozták meg. Az összesen hat gyártót érintő fogyasztói panaszok alapján 2007-ben megindított kétéves vizsgálat most ért abba a fázisába, amikor az EB már konkrét lépéseket tervez. Az eredeti panaszokban szereplő gyártók a Philips, az LG Electronics, a Chunghwa Picture Tubes, a Matsushita, a Samsung és Toshiba.

A Nokia nem csak képernyőkben gondolkodik, ha pereskedésről van szó: október végén az Apple ellen nyújtott be keresetet szabadalombitorlás vádjával. A jogvita tárgya tíz, mobilkommunikációs technológiákat leíró – többek között a GSM-re és az UMTS-re vonatkozó – szabadalom. A Nokia szerint az Apple többszöri megkeresés ellenére sem volt hajlandó ezek felhasználási jogainak megvásárlására.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények