Nokia: borúlátásra derűlátás

Hirdetés

A tavalyi negyedik negyedévben 13 százalékkal esett a finn Nokia Oyj nettó nyeresége, miután kénytelen volt csökkenteni árait és növelni marketing-kiadásait, hogy visszanyerje elvesztett piaci részesedését. Az egy részvényre jutó 0,23 eurós profit azonban a jól sikerült karácsonyi szezonnak köszönhetően meghaladja a cég saját októberi 0,16-0,18 eurós prognózisát és a 0,19 eurós elemzői várakozásokat. Az árbevétel 3 százalékkal, 9,06 milliárd euróra nőtt.

A Nokia eddig több mint 150 millió eurós beruházást hajtott végre a komáromi telefonkészülék-gyárában, ahol több mint 2500-an dolgoznak. Emellett a finn cég Budapesten kutató-fejlesztő központot is működtet, ahol négyszáz mérnököt foglalkoztat. A Nokia magyarországi vállalkozása nem szokott gyártási és pénzügyi adatokat nyilvánosságra hozni.

A világelső mobilkészülék-gyártó piaci részesedése tavaly ötéves mélypontra esett, miután a vásárlók egy része a Motorola és a Samsung flipes készülékeire váltott át. A Motorola nettó nyeresége a negyedik negyedévben 34 százalékkal emelkedett a készülékei iránti kereslet megugrása nyomán, a Samsung Electronics profitja pedig a vártnál kisebb mértékben csökkent. A Nokia tavaly novemberben közölte, hogy az idén csökkenti kutatási-fejlesztési kiadásait, miután a világpiac várakozásai szerint csak 10 százalékkal bővül a tavalyi 30 százalék után, és az árak lemorzsolódása közepette növelni kívánja profitját. Az intézkedések nyomán ismét nőni kezdett a cég világpiaci részesedése.

A cég az idei első negyedévben forgalma növekedésére számít, jelentősen javult ugyanis a kínálata. Ebben az esztendőben negyven új típus bevezetését tervezik, amelyek mintegy fele minimum 1 megapixeles kamerával lesz felszerelve, és az árbevétel várakozásaik szerint 7,0–7,3 milliárd euró között lesz, szemben az elemzők várta 6,82 milliárddal. A nyereség csak 0,12–0,15 euró között alakul az egy évvel korábbi 0,17 euró után a Multimedia üzletágban végrehajtott leépítések költségei miatt, de ez is magasabb a 0,14 eurós elemzői prognózisnál..


  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények