Masszív veszteséget hozott össze a Nokia


Lumia 900: nem veszik

Nem brillírozott az idei második negyedévben sem a nehéz időket megélő Nokia. A finn vállalat a júniussal zárult három hónapban masszív mínuszt volt kénytelen elkönyvelni: az üzemi veszteség 826 millió, a nettó veszteség pedig 1,53 milliárd euróig emelkedett. A társaság árbevétele az egy évvel korábbi adathoz képest 19 százalékkal, 7,54 milliárd euróra apadt.

Hirdetés

A negyedév során 83,7 millió telefont – ám Észak-Amerikában mindössze 600 ezret! – adott el a Nokia, körülbelül 5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Jóval meredekebben, 36 százalékkal esett vissza e kategórián belül az okostelefonok forgalma: e készüléktípusból összesen 10,2 millió fogyott az időszakban, és ebből 4 millió volt Windows Phone alapú Lumia. Ez utóbbiak forgalma az első negyedévhez képest majdnem megduplázódott, már ha pontos az elemzők becslése az idei első három hónapban eladott 2,2 millió készülékről (akkor ugyanis forgalmi adatokat nem publikált a cég). Összehasonlításul: a várakozások szerint a rivális Apple 30, a Samsung pedig 50 millió smart phone-on adott túl a második negyedévben.

Stephen Elop vezérigazgató hangsúlyozta, hogy jelenleg nehéz átmeneti időszakot él meg a Nokia, ez tükröződik a pénzügyi mutatókban is. „Gyorsan haladunk az átszervezés végrehajtásával, megválunk az olyan nem fő tevékenységektől, mint amilyen a Vertu. A tervezettnél korábban tudtuk bezárni kutatás-fejlesztési központunkat a németországi Ulmban, és konstruktív szellemben folynak az egyeztetések a finnországi salói üzemünk leállításáról is” – mondta a cégvezető. Elop itt a június közepén bejelentett további elbocsátások és gyárbezárások lefolyásáról beszélt.

A vezérigazgató – most először – kiemelte a Lumia-eladásokat, és hangsúlyozta, hogy a jelenlegi készülékkínálathoz is fognak frissítéseket kiadni, „bőven a Windows Phone 8 megjelenése után is”.

Ami az egyes üzletágak teljesítményét illeti: a telefongyártó divízió forgalma 26 százalékkal, 4,02 milliárd euróra csökkent, míg ezen belül az okostelefonokért felelős csoporté 34 százalékkal, 1,54 milliárd euróra esett vissza. A részleg üzemi vesztesége az egy évvel korábbi mutatóhoz képest több mint a kétszeresére, 474 millió euróra nőtt. A térképes üzletág forgalma 4 százalékkal, 283 millió euróra nőtt, üzemi vesztesége pedig 9 százalékkal, 95 millió euróra csökkent. A hálózati eszközöket gyártó Nokia Siemens Networks 3,34 milliárd euróval részesült a csoport árbevételéből (ez 8 százalékkal kevesebb, mint egy éve), és szintén megduplázta üzemi veszteségét.

A számokból kiolvasható kevés pozitív fejlemény közül az egyik, hogy a vállalat 4,2 milliárd eurós készpénzállománnyal zárta a negyedévet, ami jelentősen több a piac által becsültnél.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények