Hirdetés

Ők segíthetnek, ha bekapsz egy zsarolóvírust

A No More Ransom projektnek köszönhetően már 10 ezer áldozatnak sikerült visszaszerezni az adatait.

Az egyik alapító, a Kaspersky közleményben tájékoztatta a felhasználókat, hogy a www.nomoreransom.org weblap már 14 nyelven érhető el, és az oldalon összesen 39 ingyenes dekódoló eszközt tettek hozzáférhetővé.

Hirdetés

A projekt 2016 júliusában a Holland Nemzeti Rendőrség, az Europol, a McAfee és a Kaspersky Lab együttműködésével indult azzal a szándékkal, hogy a bűnügyi szervek és a magánszektor közösen lépjenek fel a zsarolóvírusok ellen. Elindítása óta több tucat partner csatlakozott világszerte, ami azt jelzi, hogy a zsarolóprogramok napjainkban világméretű problémává nőtték ki magukat. A honlapra leginkább Oroszországból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Olaszországból valamint Németországból érkeznek látogatók, érdeklődők.

No More Ransom
[+]

Míg korábban angol, holland, francia, olasz, portugál és orosz nyelven volt látogatható az oldal, most ezek kiegészültek a finn, a német, a héber, a japán, a koreai, a spanyol, az ukrán és a szlovák nyelvű verziókkal – a jövőben még tovább bővül a nyelvi választék.

Új állami és magánpartnerek

Az Avast, a CERT Polska és az Eleven Paths – Telefonica’s Cyber Security Unit szintén csatlakoznak a programhoz, így hétre növekedett a partnerek száma. E hetet, valamint 30 új támogató partnert, köztük például a magyar adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt.-t is beleszámolvá már 76 támogató cég segíti a program működését. A rendvédelmi szervek új csatlakozói a következők: Ausztrália, Belgium, az Interpol, Izrael, Dél-Korea, Oroszország és Ukrajna hatóságai.

Új eszközök

Az alábbi 15 új kódfejtő programmal bővült a projekt platformja, hogy tágítsa az adatmentés lehetőségeit a zsarolóprogramok áldozatai számára:

  • AVAST: Alcatraz Decryptor, Bart Decryptor, Crypt888 Decryptor, HiddenTear Decryptor, Noobcrypt Decryptor és Cryptomix Decryptor
  • Bitdefender: Bart Decryptor
  • CERT Polska: Cryptomix / Cryptoshield decryptor
  • Check Point: Merry X-Mas Decryptor és Barrax Decryptor
  • Eleven Paths – Telefonica Cyber Security Unit: Popcorn Decryptor
  • Emsisoft: Crypton Decryptor és Damage Decryptor
  • Kaspersky Lab: Rakhni és Rannoh Decryptors

Azóta történt

Előzmények