Az autós navigációra koncentrál az iGO fejlesztője

Az NNG Kft. (korábban Nav N Go) lezárta azt a másfél éves fejlesztési projektjét, amely egy a gyárilag beépített autós rendszerek követelményeinek megfelelő navigációs megoldást fejlesztésére irányult – jelentette be tegnap a cég. A projekthez az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az Európai Unió és a magyar állam közel 150 millió forinttal járult hozzá.

Az NNG eddig 490 millió forintot fektetett be annak érdekében, hogy a nagy autóipari vállalatok beszállítójává válhasson. A most lezárult projekt első eredménye, hogy az egyik piacvezető gépjármű-elektronikai vállalat rendelt a cég fedélzeti navigációs termékéből, amelyet azóta le is szállítottak számára.

A szoftvercégnek ahhoz, hogy tartósan autóipari beszállítóvá válhasson, új követelményeknek kell megfelelnie. A fejlesztési területek közé tartozik többek között a többszenzoros érzékelés alkalmazása, amellyel a gépjárműbe épített navigációs rendszerek a GPS mellett egyéb információkat (kerékelfordulás alapján megtett út, giroszkóp) is felhasználnak a navigáláshoz. A szoftver ennek köszönhetően képes a műholdak számára beláthatatlan helyeken, például alagutakban és mélygarázsokban is pontos útvonaladatokkal szolgálni.

Az iGO primo szoftver már az autóiparban általánosan elterjedt QNX operációs rendszeren is működik, és igazodik az érzékelők jeleit közvetítő szabványokhoz. Ezen felül képessé vált a gépjárművek multimédiás eszközeivel való integrációra, mivel a fedélzeti navigáció esetében mindez elengedhetetlen – közölte a cég. Mások a követelmények a navigáció indítása és az útvonaltervezés gyorsaságát illetően is: amíg a személyi navigációs eszközökön (PND) 10-15 másodperc alatt állt fel a rendszer, addig a gyárilag beépített eszközökön jóval gyorsabban kell üzemkész állapotba kerülnie.

A fejlesztők szerint a beépített navigáció néhány év múlva akár alapfelszereltség is lehet, de 2012-től már biztosan megjelennek azok a középkategóriás személyautók, amelyek tartalmazzák a gyári navigációs berendezéseket. „A fejlesztések jelenlegi iránya az intelligens, internetkapcsolattal rendelkező autók felé mutat” – mondta az MTI-nek Fülöp Miklós, az NNG technológiai igazgatója.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NNG

Azóta történt

Előzmények