Hirdetés

Vezetékes internet: még tart a növekedés

Tavaly novemberben az xDSL-előfizetések száma 800 ezer volt Magyarországon, míg a kábeles hozzáféréseké 813 ezer – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) havi gyorsjelentéséből. A három inkumbens telefonszolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épülő statisztika az FTTx-, vagyis egészen az előfizetőig vagy az épületig optikai szálon nyújtott internetkapcsolatokból 258 ezret tartott nyilván. A hatóság becslése szerint 2011 novemberében – a kisebb szolgáltatók becsült ügyfélszámával együtt – a vezetékesinternet-előfizetések összesített száma az országban 2,053 millió volt.

Hirdetés

A teljes piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom a piacvezető, részesedése 34,8 százalék, második a UPC 20,9 százalékos, a harmadik pedig a Digi 12,5 százalékos részesedéssel, míg a nagyok sorát az Invitel zárja (9,8%).

A hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban az előző havi 2,111 millióról 2,097 millióra csökkent, miközben a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 685 ezerre (az előző hónapban 677 ezer), az IP-alapúké pedig 129 ezerre nőtt (az előző havi 124 ezerről). A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 2,970 millió volt november végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében a legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 62,3 százalékot jelentett november végén. Második helyen az Invitel áll 13,1 százalékkal, majd a UPC 10,5 százalékkal és a Digi 7,8 százalékkal következik a sorban.

A novemberi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. január óta közel 638 ezer számot hordoztak.

Azóta történt

Előzmények