Telenor- és Telekom-áremelés: még nem lehet

A hónap közepén számoltunk be arról, hogy Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) bejelentette, hogy hivatalból általános hatósági felügyeleti eljárást indított a Magyar Telekom Nyrt. és a Telenor Zrt. ellen. Az indoklás szerint ugyanis több ponton felmerült a jogszabályok megsértésének gyanúja a két mobilszolgáltatónál megkötött előfizetői szerződések július 1-jétől tervezett, számos díjemelést tartalmazó módosításával és annak közlési módjával kapcsolatban. A hatóság a vizsgálat során számít a szolgáltatók együttműködésére, de az előfizetők védelmében az eljárás befejezéséig ideiglenes intézkedéssel megtiltotta, hogy végrehajtsák júliustól a közzétett ajánlat szerinti szerződésmódosítást.

Mindezt azért ismételjük meg, mert a szolgáltatók a vizsgálat ellenére azt jelzik honlapjukon, hogy július elsejétől változnak tarifáik, és részletesen is közlik, hogy milyen módon.

Mivel nem igazán értettük a helyzetet, ezért ma megkérdeztük az NMHH-t, hogy lezárult-e a vizsgálat, esetlegesen annak negatív eredménye miatt láthatóak a szolgáltatóknál a közlemények.

A hivatal válaszában röviden csak ennyit írt:

A Telenor és a Magyar Telekom kétoldalú szerződésmódosítása kapcsán jelenleg is folyamatban van a vizsgálat. Az eljárás lezárásáról és annak eredményéről várhatóan napokon belül tájékoztatjuk a nyilvánosságot.

Vagyis maradt a bizonytalanság, illetve az, hogy a távközlési cégek túlzott önbizalmáról árulkodik, hogy a honlapokon kész tényként közlik a július 1-jétől érvényes díjakat.

Azóta történt

Előzmények