Tavasztól olcsóbb lehet a mobiltelefonálás

A nemzeti szakhatóság háromévente publikálja a távközlési piac alakulását elemző határozatait, melyek a nagykereskedelmi díjak mérséklése révén lehetőséget teremtenek a fogyasztók által fizetett kiskereskedelmi hívásdíjak csökkentésére is. Három évvel ezelőtt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elődje egységesítette a három hazai mobilszolgáltató korábban eltérő ún. végződtetési díjait, és 2010 végéig három lépcsőben átlagosan 40 százalékkal csökkentette azokat.

Hirdetés

A telefonos hívásvégződtetési díjak azok a nagykereskedelmi díjak, amelyeket a hívást fogadó fél szolgáltatója számít fel a hívó fél hálózatát üzemeltető vezetékes vagy mobilszolgáltatónak. Ezeket a díjakat – amelyeket minden telefonszámla tartalmaz, és így végül is a hívást kezdeményező ügyfél fizet ki – a távközlési piacot szabályozó nemzeti hatóságok határozzák meg. E díjakból származik a mobiltávközlési cégek árbevételének mintegy 15 százaléka.

Az NMHH most készült el az újabb, a vezetékes és mobilpiacokat érintő határozattervezetekkel, melyeket a szokásos eljárásrendnek megfelelően nemzeti konzultációra bocsátott . A határozatok fenntartják a távközlési szolgáltatók korábbi kötelezettségeket, a részletszabályok azonban több ponton módosítást tartalmaznak. A vezetékes piacon például a korábbi határozatokhoz képest újdonságot jelentő díjszabályozás a szimmetria fokozatos elérését és a szolgáltatói terhek fokozatos csökkentését célozza.

A mobilpiacon a hatóság tovább csökkentené a mobilhívások végződtetési díjait. A javaslat szerint ezek két lépcsőben, 2013. január 1-jéig összesen közel 41 százalékkal, a jelenlegi percenkénti 11,86 forintról 7,06 forintra mérséklődnek majd mindhárom mobilszolgáltatónál. A díjak kiszámítása során a hatóság – akárcsak három évvel ezelőtt – az európai költségszámítási elvárásoknak megfelelő modellt, az ún. alulról építkező, hosszú távú növekményi költségmodellt (BU-LRIC) használta.

A határozattervezeteket az érintettek március 16-ig véleményezhetik a hatóság weboldalán közzétett módon. A végleges határozat a konzultáció lezárását követően az Európai Bizottság jóváhagyása után lép majd életbe – közölte az NMHH.

Azóta történt

Előzmények