Hirdetés

Az ELTE-n is megnyílt egy modern médialabor

A médiaműhely berendezését teljes egészében a hatóság finanszírozta. Az NMHH közölte, hogy immár a negyedik egyetemen létrehozott Új Médiakultúra Kreatív Műhely világszínvonalú informatikai eszközöket és szoftvereket biztosít ahhoz, hogy az ELTE Bölcsészettudományi Kar oktatói és hallgatói nívós tanórákon vehessenek rész, és a diákok kibontakoztathassák tehetségüket.

Korszerű

Az NMHH 2012-ben kezdte el programját, amelynek keretében felsőoktatási intézményekben hoznak létre olyan médiaműhelyeket, amelyeket a legújabb informatikai eszközökkel és szoftverekkel szerel fel. A színvonalas tanórák kivitelezésén túl a diákok lehetőséget kapnak arra is, hogy dolgozataik, verseny- és diplomamunkáik elkészítéséhez olyan eszközöket használjanak, amilyenekkel a világ vezető médiastúdióiban dolgoznak a szakemberek. A műhelyben elérhető számítógépek és szoftverek a grafikus tervezéstől a videoszerkesztésen és a webfejlesztésen át a kiadványszerkesztésig a legösszetettebb kreatív feladatok, utómunkák elvégzésére is alkalmasak. A hallgatók minden problémát képesek lesznek megoldani, amelyek a hagyományos és az újmédiás, multimédiás szerkesztőségekben, a rádiós és televíziós gyártás vagy a kreatív tervezés során felmerülhetnek.

Hirdetés

„Ezek az eszközök nemcsak a jelen, hanem a jövő kihívásainak is megfelelnek, ahogy mondani szoktuk: az álmok megvalósításának már nem szab majd határt a technika. Én az NMHH-ra 21. századi modern hatóságként tekintek, és ezért hiszek abban, hogy feladatunk a kreativitás és a fejlődés ösztönzése, hiszen ez az, ami még gazdagabbá teszi a digitális világ értékeit, tartalmait” – emelte ki Karas Monika az átadón.

A 12 millió forintból létrehozott műhelyt a megnyitás pillanatától kezdve használatba vették a diákok, tanórákat pedig már mától tartanak a teremben.

A médiaműhely felszerelésének műszaki adatai:

 • 3 db MacPro számítógép + 3 db Apple Thunderbolt Display
 • 3 db iMac 27-inch számítógép
 • 6 db Adobe CS6 Master Collection szoftver csomag
 • és a műhely teljes kialakítása, bútorzata

Az eddig megnyitott Új Médiakultúra Kreatív Műhelyek:

2012. december – Pécsi Tudományegyetemen

2013. február – Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

2013. december – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

2014. október – Eötvös Lóránd Tudományegyetem

Azóta történt

 • Magyar iskoláknak adományozott számítógépeket az Opel

  Az iskolák között vannak a szentgotthárdi általános iskolák és a gimnázium, valamint a III. Béla Szakképző Iskola. A vállalat tágabb vonzáskörzetéhez tartozó Zalaegerszegen, Körmenden és Szombathelyen műszaki szakközépiskolák részesültek a mostani informatikai adományból.

 • Indul az V. ELTE Virtuális Állásbörze

  Közel ötven cég keres új munkatársakat az internetre költöztetett találkozón. Ez kétszáz pozenciális helyet jelent többek között olyan cégeknél, mint a Bosch, az Ericsson, vagy az IBM.

 • Nemzetközi díjat kapott egy magyar e-learning fejlesztés

  Az ELTE és az SZTE oktatói a tabletek iskolai felhasználását segítik projektjükkel.

Előzmények

 • Az új varázsszám: 11 800

  2014. október elsejétől ötjegyű lesz az országos belföldi egyetemes tudakozó szolgáltatásának hívószáma: a jövőben a 11 800-at kell hívni.

 • Nemzetközi informatikai kutatáshoz csatlakozott az ELTE

  Az egyetem kutatói is részt vesznek abban a programban, melynek célja a korábbi szoftverek átalakítása annak érdekében, hogy azok ki tudják használni az egyre elterjedtebb több- vagy akár sokmagos hardverekben rejlő lehetőségeket.

 • A C++ programozási nyelv megalkotója az ELTE-n

  Bjarne Stroustrup, a C++ nyelv megalkotója 2014. április 24-én nyilvános előadást tart az ELTE Szoftvertechnológiai Fórumán.