Hirdetés

Rejtélyes közleményt adott ki a médiahatóság

Mint írják: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) technikai hátteret nyújt majd az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazás biztosításában.

A közlemény szerint a tervezett ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendeletnek megfelelően az NMHH jelenleg azon dolgozik, hogy május 1-re a jogszabályban szereplő paramétereket teljesítő felhasználóbarát, biztonságos program álljon rendelkezésre, ami az NMHH honlapjáról elérhető portálról lehetővé teszi majd a személyes adatok végleges törlését egy – e-mailben eljuttatott egyedi kóddal aktiválható – törlőszoftver letöltésével és használatával. A törlés után a fogyasztó a kormányrendelet előírása szerint hivatalos törlési igazolást kap e-mailben.

Hirdetés

Az NMHH feladata a jogszabály alapján az is, hogy útmutatót készítsen az alkalmazás használatához, valamint az, hogy legyártassa és nyilvántartsa az adattörléshez szükséges kódokat tartalmazó címkéket, amelyeket a vevő az adathordozó megvásárlásakor a kereskedőtől majd megkap. A hírközlési hatóság fogja a címkéket a fővárosi kormányhivatalba szállíttatni, ami lehetőséget teremt arra, hogy a járási hivatalokon keresztül ezek a kereskedőkhöz eljussanak.

Azt írják: az Európai Unió adatvédelmi rendelete rögzíti a személyes adatok törléséhez való jogot, ezt segíti elő a kormányrendelet által tervezett szolgáltatás. Az alkalmazás kialakítását az NMHH mint technikai közreműködő megkezdte, a bevezetés részleteiről időben tájékoztatni fogja a fogyasztókat.

A kérdés természetesen adódik: nem vonható kétségbe, hogy hasznos egy ilyen szoftveres adattörlés ingyenes közkinccsé tétele, pláne, ha uniós előírás, ugyanakkor ezer példa bizonyítja, hogy adatokat véglegesen törölni egyáltalán nem kézenfekvő – szoftveresen pláne nem.

Hirdetés

Előzmények