Tizenkét díjazott a Magyar Ifjúsági Robot Kupa budapesti ligáján

Bár a járványhelyzet miatt komoly korlátozások mellett, de két év után újra személyes részvétellel lehetett megrendezni január 23-án, vasárnap az általános és középiskolásokat célzó Magyar Ifjúsági Robot Kupa budapesti ligáját.

A Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházáról indult hódító útjára a versenyalapítónak, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete elnökének, Simon Béláné dr. Balogh Ágnesnek köszönhetően. A kedvezőtlen pandémiás helyzet miatt 2020 februárja óta most először nyílt lehetőség a verseny személyes lebonyolítására a budapesti VIK Baptista Gimnáziumban – természetesen a járványügyi előírások betartásával, a szokásosnál jóval kevesebb kísérő jelenléte mellett.

Az élő verseny most különösen fontos volt, mert a robotika exponenciálisan fejlődött a pandémia eddigi két évében is, amelyek alatt a diákoknak a szokásosnál szűkebb lehetőségük volt a robotok építésére, így a személyes tapasztalatszerzés még hasznosabb, mint a járványmentes időszakban. A csapatok jelentős részét nem iskolák, hanem közművelődési intézmények – például a debreceni Agóra robotika klubja – delegálta a versenyre.

A MIRK budapesti ligáján induló tíz csapat a belépő jellegű kategóriától a profi kivitelűig egy sor különböző, saját maguk által megépített és programozott robottal indult. A robotok vették az akadályokat a vonalkövető pályákon és a labirintusokban, amelyek a RoboCup-mozgalom szabványait követve – az egyre nehezedő, új előírásoknak megfelelően – lettek kialakítva. A legnehezebb pályán egy komoly emelkedővel is meg kellett küzdenie a robotoknak, miközben a betűvel jelölt és így felismerendő megállóhelyeket keresték, hogy ott egy-egy kis kockát, azaz „csomagot” letegyenek. Volt olyan robot, amelyik emberi módon „körülnézve” tájékozódott, egy másik, tankra hasonlító viszont hőkamerával térképezte fel a környezetét.

A mostani robotfelhozatal alapján a LEGO még mindig jó alap a robotépítéshez, az ismert játékgyártó készletei is sokat fejlődtek az elmúlt két évben –, de különböző szenzorokkal, vezérlőkkel tovább is fejlesztik ezeket a diákok, hiszen egyre több iskolában áll rendelkezésre 3D-nyomtató a különböző elemek előállításához.

A nyertes csapatok részletes listája a Neumann Társaság honlapján olvasható. A Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2022. április 20-án Nyíregyházán folytatódik, az ottani ligákkal, köztük robotszínházzal, robotfocival, szimulált menekítési versenykategóriákkal. Júniusban pedig már európai verseny zajlik majd Portugáliában, júliusban pedig a thaiföldi világverseny várja majd az itthoni ligákon legjobban szereplő csapatokat.

Azóta történt

Előzmények