Frissítették az ingyenes IT-biztonsági könyvet

Az élet és az információs társadalom fejlődésével összhangban aktualizálta IT biztonság közérthetően című kötetét a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).

A társaság friss közleménye jelzi, hogy az idén 50 éves NJSZT jelmondata – „Tudás, Elkötelezettség, Felelősség” – kötelezi a társaságot a civil társadalom infokommunikációs világban való eligazodásának maximális támogatására. Ennek jegyében a 2018-as trendeket és a legégetőbb veszélyforrásokat is bemutató kötet ingyenesen letölthető az NJSZT oldaláról.

A QUADRON Kibervédelmi Szolgáltató Kft. és a Black Cell Kft. támogatásával megjelenő könyvet a téma kiváló szakemberei, Erdősi Péter Máté és Solymos Ákos írták – és a téma fontossága miatt a könyv elkészítésében az NJSZT együttműködött a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen alakult Kiberbiztonsági Akadémiával.

A kötet előző, 2017-es kiadását több mint tízezren töltötték le az NJSZT oldaláról, a kötetet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is ajánlja hallgatóinak.

„Akik már letöltötték könyvünk előző változatát, feltétlenül töltsék le az új kiadást is, biztosak lehetnek benne, hogy ez a változat számos olyan új információt tartalmaz, amely a kornak való megfeleléshez nélkülözhetetlen” – hívja fel a figyelmet az IT biztonság közérthetően felelős kiadója, Alföldi István ügyvezető igazgató.

A megújított kötetben részletesebben olvashatunk az e-mailen érkező kártevőkről, az adathalászat felismeréséről, kitér a kötet a PC/laptop használatánál is gyakoribb okostelefonozás kihívásaira, a bankkártyás és internetes fizetési lehetőségek biztonsági kérdéseire, a fake news, a kattintásvadászat társadalmilag is jelentős kérdéskörére. Rendkívül hasznos, hogy a könyv külön alfejezetet szentel az Európai Unió által idén bevezetett GDPR tudnivalóinak is.

A könyvben összefoglalt ismeretek nemcsak arra alkalmasak, hogy a napi gyakorlatban segítsenek elkerülni a rendszereknek sérülést okozó hibákat, hanem arra is, hogy az ECDL informatikai biztonság moduljának tankönyvéül szolgáljanak.

Az NJSZT idén egy több mint száz országot számláló mezőnyben kapott rangos nemzetközi díjat – Best Practice Award – társadalmi felelősség kategóriában a nemzetközi ECDL Alapítványtól az IT biztonság moduljáért és az ahhoz hozzáférhetővé tett ingyenes tankönyvért.

A modulhoz kapcsolódó, de attól függetlenül is olvasható, teljesen megújult IT biztonság közérthetően innen tölthető le: http://njszt.hu/de/it-biztonsag-kozerthetoen.

Azóta történt

Előzmények