Hirdetés

2018. június 20., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Magyar sikerek Teheránban, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

 • (f)
 • (p)
Írta: | | Forrás: NJSZT

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) támogatásával a legutóbbi Nemzetközi Diákolimpián aranyérmet és további díjakat is nyertek a magyar versenyzők.

Az NJSZT közleménye tudatja, hogy a 2017. július 28. és augusztus 4. között rendezett megmérettetésen Gáspár Attila, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója aranyérmet kapott. Teljesítménye azért is kiemelkedő, mert ugyanő aranyérmet szerzett az idei és a tavalyi Nemzetközi Matematikai Diákolimpián is, ilyen éremeső pedig nemzetközi szinten is ritkán fordul elő. Ez az első alkalom, hogy egy versenyző a matematikai és az informatikai olimpián is aranyérmet szerez.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia magyar díjazottai:

 • Gáspár Attila (aranyérem) – Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc
 • Mernyei Péter (ezüstérem) – Radnóti Miklós Gimnázium, Budapest
 • Janzer Orsolya Lili (bronzérem) – Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest
 • Radnai László (dicséret) – Veres Péter Gimnázium, Budapest

  Külön kiemelendő teljesítmény, hogy Mernyei Péter az elmúlt 2 évben diákolimpiákon 3 ezüstérmet szerzett, és az is, hogy első alkalommal magyar lányversenyző is érmet szerzett informatikai diákolimpián, Janzer Orsolya Lili személyében.

  A záróünnepség
  [+]

  Az NJSZT tehetséggondozásért felelős alelnöke, dr. Zsakó László és dr. Horváth Gyula csapatvezető – mindketten az ELTE oktatói – az NJSZT Tehetséggondozási Szakosztály képviseletében vezették a felkészítést. Beszámolójuk szerint Teherán kiváló színvonalú, jól szervezett nemzetközi versenynek adott otthont. A következő diákolimpiák helyszínei: Japán, 2018; Azerbajdzsán, 2019; Szingapúr, 2020.

  Az NJSZT által néhány éve indított Neumann János Tehetséggondozó Programon regionális szinten a tervek szerint idén is 400, országos szinten pedig 60 tehetséges diák készülhet fel a versenyszereplésekre, havi 1-1 foglalkozással. Ehhez a programhoz az NJSZT előállította a tananyagot, amelyet ingyen ad segédkönyv formájában a résztvevő tanulóknak. A tehetséggondozás fontos színtere a Társaság által szervezett Nemes Tihamér OITV is.

  Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.