Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

Minden korábbi évnél jobban szerepelt a világ harminc országának 15 és fél éves vagy ennél fiatalabb diákjai számára meghirdetett Európai Junior Informatikai Diákolimpián (eJOI) a magyar csapat.

A 2021-es eJOI-t Románia rendezte meg augusztus 24. és 28. között, de a globális járványhelyzet miatt a diákolimpikonok az interneten keresztül kapcsolódtak be a versenybe. Idén összesen nyolc magyar diák vett részt a két delegációban: négyen hivatalos meghívottként, négyen pedig gyakorló csapattagként kapcsolódtak a megmérettetésre Miskolcról. Mindkét delegáció tagjait a Neumann Társaság tehetséggondozási szakosztályának munkatársai készítették fel a versenyre.

Az eJOI 2021-en érmet szerzett mind a négy hivatalosan induló magyar diákolimpikon:

  • Molnár István Ádám, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója aranyérmes lett, a 4. helyen végzett (a versenyre Csató Endre, az online részvételnek helyszínt biztosító gimnázium informatikatanára készítette fel)

  • Németh Marcell, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója az ezüstérmet érő 27. helyen végzett

  • Czanik Pál, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója a bronzérmet érő 30. helyen végzett

  • Fülöp Máté, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanulója ugyancsak a bronzérmet érő 35. helyen végzett

Az eJOI-ba nem hivatalosan, gyakorlóként bekapcsolódó diákok közül Jenei Marcell (Szent László Katolikus Gimnázium, Kisvárda) a 39. helyen végzett, amely ugyancsak bronzérmet ért a diákolimpia honlapján elérhető hivatalos eredménylista szerint.

A nem hivatalos versenyzők közül Vámosi Bendegúz Péter (Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium) az 55. helyezettel, Zsömböly Balázs (Szent István Gimnázium) a 81. helyezettel, Juhász-Molnár Erik (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) pedig a 96. helyezettel egy szinten végzett.

Az eJOI a tizenöt és fél éves vagy annál fiatalabb diákok informatikai versenye – jó eséllyel sokuk nevével találkozhatunk majd a következő évek megmérettetésein, így a 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI 2023) is. A számítógép atyjának tartott Neumann János születésének százhuszadik évfordulójának évében a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát Szegeden fogják megrendezni a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a Szegedi Tudományegyetem, és a Neumann Társaság együttműködésében.

Azóta történt

Előzmények