ECDL-bizonyítvány a jeles informatikaérettségiért

A minisztérium és a Neumann Társaság megállapodtak: a jelesre teljesítők további vizsga nélkül igényelhetnek ECDL-bizonyítványt.

Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) hazai képzését felügyelő Neumann Társaság az oktatásért felelős szaktárcával kötött korábbi megállapodás értelmében a középszintű és emelt szintű informatika érettségi vizsgát jeles érdemjegyre teljesítők számára további vizsga letétele nélkül biztosítja az ECDL-bizonyítványt.

Ez azt jelenti, hogy a jelesre érettségizők a ECDL-képzés hétmodulos (számítógépes alapismeretek, online alapismeretek, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés, prezentáció, IT biztonság) Standard vizsgája alól mentességet kapnak az ECDL-bizonyítvány igénylésekor. A magasabb szintű digitális készségeket biztosító ECDL-vizsgamodulokból (például az Advanced szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés és prezentációkészítés) a jeles érettségit teljesítőknek is szükséges különálló vizsgát tenniük.

Hirdetés

Az ECDL Standard bizonyítványt a jelesre érettségizők a vizsgaeredmény kézhezvételét követően kaphatják meg, ha kitöltik a Neumann Társaság letölthető regisztrációs lapját,  amelyet aláírva az érettségi bizonyítvány vagy törzslapkivonat képével együtt e-mailben elküldik azt a recepcio@njszt.hu címre.

Mivel 2020 februárjától – az aktuális koronavírus-helyzettől függetlenül – a Neumann Társaság bevezette az elektronikus ECDL-bizonyítványt, így az online regisztrációt követően néhány napon belül e-mailben kapják meg az elektronikusan hitelesített, időbélyegzővel ellátott e-bizonyítványt, amelyet a Neumann Társaság honlapján elérhető fiókjukból a későbbiekben is bármikor és bárhonnan elérhetnek.

A koronavírus-vészhelyzet nyomán a Neumann Társaság április közepétől az online vizsgázást is lehetővé tette az ECDL-képzésben résztvevő több ezer ember számára. A járvány első napjaiban csatlakozott a Digitális Jólét Program Digitális Összefogás akciójához is, amelynek keretében egyéb módszerekkel is segíti a lakosságot a koronavírus-fertőzés alatt. A tanárok számára a társaság távoktatásban használható ötleteket tartalmazó digitális tananyagot kínál: ezt a járvány alatt másfélszer annyian töltötték le, mint a hétköznapokban. A társaság összes digitális segédanyaga ezen a linken, érhető el, ezek közül a jelen helyzetben az ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tananyagot érdemes átolvasnia egy tipikus felhasználónak, mivel a koronavírus-pánik nyomán az interneten is egyre gyakoribbak a csaló e-mailek és álhírek.

További információk a jeles érettségivel kiváltható ECDL-vizsgáról.

Az online vizsgákat szervező vizsgaközpontok listája.

Az elektronikus ECDL-bizonyítványról részletesen.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények