A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság megnevezte 2012-es díjazottjait

A Neumann-díjat 2012-ben Péceli Gábor egyetemi tanár, a BME rektora, az NJSZT elnöke kapta. Az 1976-ban alapított díjat azoknak adják, akik a számítástechnikai kultúra kialakításában, a társadalom informatizálásában értek el jelentős eredményeket és az NJSZT-ben is eredményesen dolgoztak.

Hirdetés

A Kalmár-díjat idén ketten érdemelték ki: Scheidler Balázs, a BalaBit IT Security ügyvezető igazgatója, illetve Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatója. A kibernetika egyik hazai meghonosítójáról elnevezett Kalmár-díjat azok a tagok kaphatnak, akik a számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén értek el kimagasló eredményeket.

A Tarján-emlékérmet három szakembernek ítélték oda: Ádám Árpádnak, aki a tatai Eötvös József Gimnázium tanára, igazgatóhelyettese, közoktatási szakértő, Barsi Évának, a tatai Eötvös József Gimnázium igazgatójának, valamint Juhász Tibornak, aki matematika-fizika szakos középiskolai tanár, csillagász. A Tarján Rezsőről elnevezett emlékérmet azoknak adományozza a társaság, akik a számítástechnika oktatásában, népszerűsítésében mutattak fel kiemelkedő teljesítményt.

A Kemény János-díjat 2012-ben Lengyel László, a műszaki informatika tudományág doktora, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének egyetemi docense kapta. Ez a díj a 35 éven aluli fiataloknak adományozható szakmai alkotó- és publikációs tevékenységük alapján.

Életműdíjak: több évtizedes szakmai tevékenységének, kiváló eredményeinek elismeréseképpen a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Életmű-díjat adományozott Jékel Pálnak, Meskó Andornak, Obádovics J. Gyulának, és Ormai Lászlónak.

Az NJSZT, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) 2012-ben is közösen hirdette meg az „Az év informatikai újságírója” díjat, amelyet az információs társadalom népszerűsítéséért végzett tevékenységért adományoznak. A közelmúltban elhunyt újságíróról elnevezett Kovács Attila-díjat idén Sebők Viktória kapta.

A díjazottak részletes bemutatása és az indoklások az NJSZT oldalán olvashatóak.

Azóta történt

Előzmények