Hirdetés

Nincs egyezség az olcsó roamingról

Hirdetés


Viviane Reding

Tegnap eredménytelenül ért véget az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az uniós távközlési miniszterek képviselőinek zárt ajtók mögött rendezett találkozója, melyen a mobiltelefonos roamingtarifák maximumának meghatározása volt napirenden. A felek azonban bíznak abban, hogy a Viviane Reding információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos által előterjesztett tervezetről még a nyári szünet előtt meg tudnak állapodni. Az újabb tárgyalási fordulót május 2-ra tűzték ki – írja az International Herald Tribune.

Vita egyrészt a tarifalimit összegéről, másrészt pedig a bevezetés mikéntjéről van. A Parlament azt szeretné elérni, hogy a kiskereskedelmi roamingtarifákat hívásindításkor percenként 40, hívásfogadáskor pedig 15 eurócentben maximálják. Az illetékes miniszterek viszont ennél jóval magasabban húznák meg a vonalat, és 60, illetve 30 centes limitet szabnának. Amint az ismert, a roamingtarifa akkor lép érvénybe, ha az ügyfél a szolgáltatója területén kívülről, külföldről telefonál, vagy ott fogad hívásokat.

Nincs egyetértés az új tarifarendszer bevezetésével kapcsolatban sem. A Parlament javaslata szerint minden előfizetőnek automatikusan járnának az új roamingtarifák, míg a miniszterek az ún. „opt-in” modellt támogatják. E szerint az előfizetőnek kérvényeznie kellene a kedvezőbb tarifarendszerre történő átállást, amit ráadásul csak az érvényes szerződés lejárta után tehetnének meg. Az alacsonyabb roamingdíjakkal automatikusan csak az új előfizetők élhetnének.

Három közvetítőnek – a Parlamentet képviselő osztrák Paul Rübignek, a távközlési miniszterek nevében fellépő és a német elnökséget képviselő Peter Wittnek, valamint Fabio Colasantinak, a redingi bizottság álláspontját reprezentáló főigazgatónak – kell dűlőre jutnia egymással, mégpedig lehetőleg május 10-e előtt, az EP-nek ugyanis ekkor kellene szavaznia a törvényjavaslatról. Ha azonban a tárgyalások elhúzódnak, a szavazásra is később kerül sor. A felek mindenesetre bizakodóak: Paul Rübig szerint már május 2-án megszülethet a kompromisszum.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények