Jövő hónaptól olcsóbb lesz a roaming

Július elsejétől az Európai Unió területén barangolva több mint 22 százalékkal csökken a hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és közel 3 százalékkal az SMS-küldés bruttó fogyasztói ára. A szolgáltatóknak ettől a naptól kezdve minden, az EU területén barangoló ügyfelüknél be kell állítaniuk az adatroamingot használók számára a számlasokktól megvédő értékhatárokat – közölte ma a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

Az EU roamingrendelete alapján – a június 1-jén az EU hivatalos lapjában megjelent 275,53 forint/euró árfolyammal számolva – az uniós országokban tartózkodva a hívásfogadás percenkénti legmagasabb bruttó ára az eddigi 66,90 forintról 51,66 forintra, a hívásindítás legmagasabb kiskereskedelmi ára pedig 151,41 forintról 134,32 forintra csökken július elsejével. A pontos árakat a szolgáltatók határozzák meg, de az árak nem haladhatják meg a maximális értéket.

Hirdetés

Az árak csökkenésének oka egyrészt a rendelet által eurócentben meghatározott legmagasabb árszint csökkenése, másrészt pedig az egy évvel korábbinál kedvezőbb euróárfolyam. A hívásindítás elszámolása tavaly július elsejétől az első 30 másodperc után, a hívásfogadásé pedig az első másodperctől kezdve másodpercalapú. Az egy éve a szabályozott körbe tartozó SMS-küldés ára is csökken júliustól, az egy évvel korábbinál kedvezőbb euróárfolyam (forint/euró) miatt az EU területén barangolva egy másik (akár hazai) ország mobilszolgáltatójának hálózatába küldött SMS nem kerülhet többe alkalmanként, mint 37,88 forint. A jelenlegi, még június végéig érvényes plafon 38,94 forint.

Adatroaming

A roamingrendelet értelmében az adatroaming esetében a szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő nagykereskedelmi ár július elsején megabájtonként (MB) 1 euróról 0,8 euróra csökken. Az NHH várakozásai szerint a nagykereskedelmi árak csökkenése a kiskereskedelmi árakban is megjelenik.

Az úgynevezett számlasokk elkerülése érdekében március elsejétől a mobilszolgáltatóknak valamennyi, az Európai Unió területén mobilinternet-roamingot használó ügyfelük számára lehetővé kell tenniük, hogy a szolgáltatás igénybevételekor választhassanak egy olyan felső határt, amelynél az adott időszakban csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla. A limitbeállítás július elsejéig opció – azaz csak akkor kerül beállításra, ha a fogyasztó kéri –, utána azonban már kötelezettség lesz, azaz a rendelet értelmében július 1-jétől az 50 eurós határ beállítását minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket. Az Európai Parlament és a Tanács rendelete szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett limit a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót, azaz júliustól ez az összeg legfeljebb bruttó 17 220 forint lehet.

A rendelet szerint a szolgáltatók a korlátot adatmennyiségben is kifejezhetik, feltéve, hogy az ügyfeleket előre tájékoztatják a megfelelő pénzügyi vonzatokról. Amennyiben a szolgáltató a határt adatmennyiségben szabja meg, akkor sem lehet a felkínált határ a nettó 50 eurós alapértelmezett értéknél magasabb. A szolgáltatóknak a barangoló ügyfeleiket SMS-sel, e-mail üzenettel vagy a számítógépen felugró ablakkal tájékoztatniuk kell arról, hogy elérték a pénzügyi vagy adatforgalmi korlát 80 százalékát. Biztosítani kell az ügyfelek számára a jogot, hogy kérjék szolgáltatójuktól az ilyen értesítések küldésének megszüntetését, illetve hogy bármikor díjmentesen kérjék a szolgáltatás visszaállítását.

Ha az ügyfél forgalma túllépi a megállapított korlátot, akkor a szolgáltatónak szintén üzenetet kell küldenie, és jeleznie kell, hogy a felhasználó hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását, illetve fel kell tüntetni a határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költségeket. Amennyiben a barangolást végző ügyfél nem válaszol a kézbesített értesítésnek megfelelően, a szolgáltatónak haladéktalanul meg kell szüntetnie a barangolásos adatátviteli szolgáltatás nyújtását, nem számolhat fel további díjat, kivéve, ha és ameddig az ügyfél kéri a szolgáltatások további vagy újbóli nyújtását.

2010. november 1-jétől, amennyiben a barangolást végző ügyfél pénzügyi vagy adatforgalomra vonatkozó limitfunkciót igényel, vagy annak megszüntetését kéri, a váltásnak a kérelem kézhezvételét követő egy munkanapon belül, ingyenesen kell megtörténnie, és nem köthető az előfizetés más részeire vonatkozó feltételekhez és korlátozásokhoz.

Az uniós barangolásról szóló rendelet hatálya csak az EU tagállamaira, valamint Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre terjed ki, ezért a más országokba utazók számára ajánlatos, hogy indulás előtt minden esetben érdeklődjenek a roaming, ezen belül a mobilinternet (adatroaming) tarifákról a www.tantusz.nhh.hu portálon, illetve szolgáltatójuknál.

 • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

 • Csökkent a mobil-előfizetések száma

  Az aktív kártyákból 27 ezerrel volt kevesebb az előző hónapban. A T-Mobile növelte a részesedését.

 • Megújult a szándékolatlan roaming térképe

  Megújult a szándékolatlan roaming veszélyeire figyelmeztető térkép, jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szerdai sajtótájékoztatóján Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője.

 • Európában el kell törölni a roamingot

  Az új uniós biztos az elődjénél radikálisabb változást szeretne: nem a díjakat kell maximálni, hanem egységes piac megteremtésével kell okafogyottá tenni a problémát.

 • T-Mobile: télen olcsóbb a roaming

  A szolgáltató a síturizmus kedvelt célországaiban 25 százalékos kedvezményt ad ügyfeleinek.

Előzmények