Léphetnek az eddig kizárt pályázók a mobiltenderen

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 15 nappal meghosszabbította a két új szolgáltató piacra lépését is lehetővé tevő mobil- és frekvencia-pályázatai egy részének beadási határidejét a frekvenciasávok felhasználási szabályait rögzítő miniszteri rendelet módosítása miatt.

Hirdetés

Ahogy tegnap hírt adtunk róla, a beadási határidő módosítására Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter jóváhagyásával, illetve kérésére került sor.

A rendelet csütörtökön megjelent módosítása szerint a GSM/UMTS mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő „A” frekvenciacsomagra pályázhatnak azok a társaságok is, amelyek rendelkeznek 3,5 GHz-es frekvenciahasználati jogosultsággal. A beadási határidő módosítása a 900/1800/2100 MHz-es frekvenciákra vonatkozó „A” csomag mellet az attól elválaszthatatlan 26 GHz-es csomagokat, azaz a ”C”, „F” és a „G” csomagokat is érinti. Ezeknél a csomagoknál a beadási határidő: 2008. december 12.

A 450 MHz-es frekvencia hasznosítására vonatkozó „B” csomagra, valamint a két további 26 GHz-es csomagra („D”, „E”) kiírt pályázatokat változatlanul november 28-án kell beadni.

Amennyiben a pályázatok eredményesek lesznek, a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet. Az „A” blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A „B” blokk nyertese pedig elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli széles sávú internetellátását javíthatja. A 26 GHz-es frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók, illetve más piaci szereplők vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet, és hozzájárulhat a hazai vezeték nélküli széles sávú internetlefedettség jelentős növeléséhez.

A pályázati kiírást eddig 14 cég vásárolta meg.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények